петак, 12 априла

Zafranović predstavio projekat „Djeca Kozare“

Zafranović predstavio projekat „Djeca Kozare“

Reditelj Lordan Zafranović predstavio je u Banjaluci projekat „Djeca Kozare“. Za ovaj film scenario je napisao Arsen Diklić, a Zafranović duže vreme planira da realizuje ovaj projekat.

Kako je najavljeno film bi se snimao uglavnom na prostoru Republike Srpske, u koprodukciji Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Češke, a snimanje bi trebalo da započne na proleće 2022. godine, a okončano tokom 2023.

Scenario je napisan na osnovi istinite priče o sudbini desetina hiljada dece s područja Kozare, koja su tokom Drugog svetskog rata odvedena u logore smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Centralna nit filma je, kako je navedeno, sudbina troje dece, sestre Rade i njene braće Mićka i malog Gojka, koji su u leto 1942. godine sa majkom Smiljanom bežali od fašista dubičkom cestom.

Oni su, zajedno sa stotinama ostalih izgnanika, završili u sabirnom centru broj 3, logoru Stara Gradiška.

Ovaj scenario, čija se radnja proteže sve do 1945. godine, pre tri i po decenije Diklić je ustupio Zafranoviću, ali do realizacije filma tada nije došlo.

– Ukratko, Arsen Diklić i ja smo to radili osamdesetih godina, negde pri kraju i pokušali smo to isfinansirati. Međutim, došlo je do rata i to se raspalo. Ja sam emigrirao u Pariz, pa onda u Beč, iz Beča u Prag, a tamo  sam i studirao – kazao je Zafranović u Većnici Banskog dvora u Banjaluci.

Izvor: Danas.rs

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *