понедељак, 27 маја

Zajedno protiv #hiljadekamera: „Veliki brat“ na ulicama grada

Zajedno protiv #hiljadekamera: „Veliki brat“ na ulicama grada

Više od hiljadu kamera snima građane Beograda na nepoznatim lokacijama, mimo prava i ustava, bez javne debate i adekvatnog informisanja.

Tim povodom incijativa #hiljadekamera pozvala je građane i organizacije da učestvuju u zajedničkom finansiranju pravne i građanske borbe  protiv masovnog biometrijskog nadzora, saopštila je SHARE fondacija.

Inicijativa #hiljadekamera je zajednica pojedinaca i organizacija koji se zalažu za odgovorno korišćenje tehnologije za nadzor. Pametna tehnologija masovnog biometrijskog nadzora, koju u okviru projekta “Sigurno društvo” uvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućava i prepoznavanje naših lica i analizu našeg kretanja, navode iz ove inicijative.  

– Širom sveta sve je glasniji protest protiv ovakvih tehnologija, jer se diskutabilan doprinos opštoj bezbednosti plaća preskupo – ljudskim pravima i slobodama. Građani Srbije se za to vreme u tišini stavljaju pod budno oko pametnih kamera, o kojima nedovoljno znaju. Upotrebu ovako invazivne tehnologije policija je obrazložila neodređenim i protivrečnim izjavama, a rizik od zloupotrebe osetljivih podataka o ličnosti do danas nije otklonjen, ni adekvatno sagledan – isitiču iz #haljdekamera.

Cilj kampanje kako kažu je da se skupi milion dinara, kojima će se finansirati nastavak aktivnosti inicijative #hiljadekamera,.

– Želimo da se što veći broj naših sugrađana uključi u borbu protiv #hiljadekamera – poručuju iz ove inicijative.

Ukoliko želite da se priključite više informacija na ovom linku.

Izvor: Share Foundation

Foto/Cover: Promo / Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *