понедељак, 27 маја

Zapadni Balkan i EU: Tanka linija od optimizma do pesimizma

Zapadni Balkan i EU: Tanka linija od optimizma do pesimizma

Prema istraživanju koje je za Evropski fond za Balkan sprovela agencija Ipsos stratedžik marketing, članstvo u Evropskoj uniji podržava 64,1 odsto građana Srbije.

Rezultati istraživanja „Zapadni Balkan u vreme pandemije“ pokazali su  da 32,4 odsto građana Srbije ne veruje  da vlast može da bude promenjena na izborima, a u najpoznatije teorije zavere u vezi s korona virusom veruje između 20 i 50 odsto ispitanih.

Prema istraživanju sprovedenom prošle jeseni na reprezentativnom uzorku od najmanje 1.000 punoletnih stanovnika svake od šest ekonomija Zapadnog Balkana, članstvo u EU ne podržava 27,3 odsto građana Srbije, dok je 8,6 odsto reklo da ne zna.

Najveća podrška članstvu u Uniji je na Kosovu, 94,9 odsto, i u Albaniji, 91,1. Slede Crna Gora sa 83,2 odsto, BiH sa 81,4 i Severna Makedonija sa 80,1 procenata.

Da će Srbija ući u EU u narednih pet godina misli 21,8 odsto njenih građana, da će se to desiti u narednih 10 godina reklo je 28,4 procenata ispitanih.

Najviše anketiranih je reklo da Srbija nikada neće postati deo EU, 32,7 odsto, dok je 7,6 procenata kazalo da ne zna ili je odbilo da odgovori.

Najveći optimizam povodom članstva iskazali su anketirani građani Crne Gore, među kojima 52,4 odsto smatra da će njihova zemlja postati deo EU u narednih pet godina, dok je 25 procenata reklo da će ući u narednih 10 godina.

Na Kosovu, čiju nezavisnost ne priznaje pet članica Unije i koje još nema ni status kandidata za članstvo, 48,5 odsto ispitanih misli da će ući u EU u narednih pet godina, 25,5 odsto reklo je da će deo Unije postati u narednih 10 godina, a 8,6 procenata oćekuje pristupanje u sledećih 20 godina.

Da Kosovo nikada neće postati deo EU misli osam odsto njegovih građana, a 9,4 procenata ne zna ili odbija da se izjasni.

Napretkom u procesu evropskih integracija zadovoljno je 46 odsto građana Srbije, nezadovoljno je 45 procenata, a devet odsto ne zna ili odbija da odgovori.

Najveće nezadovoljstvo napretkom na evropskom putu izrazili su građani BiH, 74,8 odsto, slede Albanija sa 57,5, Crna Gora sa 49, Severna Makedonija sa 46,9 i Kosovo, gde 40 procenata nije zadovoljno ostvarenim.

Napretkom na putu ka EU najviše su zadovoljni ispitanici sa Kosova, 55,4 odsto, i iz Severne Makedonije, 49,4 procenata.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *