четвртак, 13 јуна

Završen 51. FEST, najboljima dodeljene nagrade

Završen 51. FEST, najboljima dodeljene nagrade

Dodelom tradicionalnih FEST-ovih nagrada i premijerom filma ovenčanog nagradom Milutin Čolić, Usta puna zemlje – Puriše Đorđevića,  pala je zavesa na ovogodišnje 51. festivalsko izdanje.

Prema oceni Politikinog žirija, nagrada Milutin Čolić, pripala je reditelju najboljeg srpskog filma na 51.FEST-u  i poshumno je dodeljena Mladomiru Puriši Đorđeviću za film Usta puna zemlje, a nagradu je u ime porodice primio reditelj Radivoje Raša Andrić, navodi se na zvaničnom sajtu FEST-a.

Nagrada za najbolji film Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana za najbolji euro- mediteranski  film u glavnom programu (FEDEORA) dodeljen je, jednoglasno, filmu Prokleti ne plaču reditelja Fizala Bulife.

Priznanje za najbolji evropski film po oceni publike dobila je Nina Ognjanović za film Ovuda će proći put, a nagradu joj je dodelio ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre.

Međunarodni žiri je jednoglasno doneo odluku da nagradu Nebojša Đukelić, za najbolji regionalni film u takmičarskom programu, dodeli rediteljki Seldžen Ergun, za debitantsko ostvarenje Sneg i medved. Zahvalivši žiriju na nagradi, a Festu na pozivu, te srpskom koproducentu Milošu Ivanoviću i srpskoj tonskoj ekipi za dobar film, Seldžen je navela da nagradu posvećuje tuskom narodu kome je, posle zemljotresa koji je zahvatio deset gradova i raselio pola miliona ljudi, potrebno ohrabrenje.

Međunarodni žiri Glavnog takmičartskog programa 51. FEST-a u sastavu reditelji Vinko Brešan i Laza Razanajatovo, te predsednica žirija – producentkinja Jelena Mitrović i glumci Jovana Stojiljković i Petar Benčina  posebno priznaje dodelio je  filmu Opstanak dobrote reditelja Rolfa de Hera, koji je svoje priznanje primio u sali MTS Dvorane, navodi se u saopštenju.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je je Aiši Tebe za ulogu  u filmu Prokleti ne plaču, nagrada će biti naknadno uručena, a ona se video porukom zahvalila festivalu na priznanju.

Najbolju  mušku ulogu ostvario je Mohsen Tanabandeh za ulogu Shakiba u filmu “Treći svetski rat”, a ta nagrada će takođe biti uručena naknadno.

Najbolji scenario 51. FEST-a napisali su Izabel Pena i Rodrigo Sorogojen za film Zveri, dokje nagrada Beogradski pobednik za najbolji film i najbolju režiju idu u ruke reditelja Houman Sejedija za  ostvarenje Treći svetski rat, koji se zahvalio i festivalu i žiriju video porukom.

Sve tri nagrade biće naknadno uručene.

51. FEST zatvorio je reditelj Radivoje Raša Andrć, a publika je imala priliku da vidi premijeru poslednjeg filma Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“.

Foto: MSI

Izvor: FEST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *