понедељак, 27 маја

Završen 53. Bitef: Nagrada „Mira Trailović“ predstavi „Ali: Strah jede dušu“

Završen 53. Bitef: Nagrada „Mira Trailović“ predstavi „Ali: Strah jede dušu“

Predstava Ali: Strah jede dušu osvojila je Grand pri Mira Trailović, a ujedno i nagradu Politikinog žirija i nagradu publike, dok je specijalna nagrada Jovan Ćirilov pripala predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka, koautorke i izvođačice Fie Menar iz Francuske, kompanije Non nova.

Publika je takođe bila saglasna sa ocenom žirija i za najbolju predstavu proglasila komad “Ali: strah jedne duše” sa prosečnom ocenom 4,67.

Bitef je svečano  zatvoren kao i Bitef Grad u Luci Beograd predstavama Retke ptice, kompanije Vuk za Čoveka iz Francuske i najimerzivnijom predstavom festivala Pozvani uz velike aplauze i ovacije publike, odnosno izvođača. Nakon proglašenja pobednika festivala nastupila je čuvena džez i soul umetnica Beti Đorđević, i otpevala pesmu koja je bila slogan ovogodišnjeg Bitefa Počnimo ljubav iz početka! Nakon nje, DJ Miss Millie ljubavnim ritmovima je razigrala sve prisutne.

unnamed-5-1024x683-1059921
Foto: 53 Bitef/Beti Đorđević
 

 Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol saopštila je odluku međunarodnog žirija, prema čijoj je odluci Grand pri Mira Trailović za najbolju predstavu u celini pripala predstavi Ali: Strah jede dušu, čiju režiju potpisuje Sebastijan Horvat, a produkciju Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, istakavši između ostalog da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme. Porast populizma, a posebno u Evropi posle dolaska migranata u Grčku, Italiju i na istočne granice Evrope to je scenario Fasbinderovog filma koji ispituje rasizam, ksenofobiju, i predrasude. Žiri je istakao kvalitet adaptacije melodrame, narativne glasove iz više perspektiva, dizajn i moćne elemente uključene u produkciju, kao i izbor neutralnog prostora i netipičnog pozorišnog prostora kao i njegovu transformaciju tokom pauza istakavši posebno to što je publika u potpunosti bila uključena u akciju.

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, na kraju ovog 53. Bitefa u šali je gostima poručio da sve ono što se u Srbiji desi dva puta, po pravilu se proglasava tradicijom, tako da od ove godine saradnja Bitefa sa Evropskom unijom postaje tradicionalna. Takođe, osvrnuo se i pohvalio ovogodišnji vizuelni identitet Bitefa i na kraju zahvalio svima koji su učestvovali i doprineli tome da se 53. Bitef desi sa ovakvim kvalitetom.

ivan-medenica-1024x684-9272727
Foto: 53. Bitef/Ivan Medenica

 Bitef su tradicionalno podržali pokrovitelji Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Kabinet Vlade Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Francuski institut u Srbiji, British Council, Ambasada SAD i Ambasada Belgije. Ovogodišnje izdanje festivala ostvareno je i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *