четвртак, 13 јуна

Zemlja iz koje su nekada davno kretale ekspedicije za istraživanje Novog sveta

Zemlja iz koje su nekada davno kretale ekspedicije za istraživanje Novog sveta

Portugal je jedan od onih zemalja koju za života svakako treba posetiti. Sada je to nemoguće, dobro znamo zbog čega, ali kada prođe ovaj korona virus ukoliko budete u mogućnosti i ako vam finansije to dozvoljavaju, nećete pogrešiti ako otputujete u Portugal.  

Nalazi se na samom jugozapadu Iberijskog poluostrva i najzapadnija je zemlja Evrope, celom svojom dužinom izlazi na Atlantski ocean.

Piko/Instagram

Najviša tačka Portugala nalazi se na azorskom ostrvu Piko. Tako se zove i vrh – Piko, ugašeni vulkan visok 2351 metar.

Najduža reka Portugala i celog Iberijskog poluostrva je Težo. Ona izvire kod Fuente de Garsije u Španiji a uliva se u Atlantski okean kod Lisabona. Kroz Portugal teče u dužini od 275 kilometara.

Težo/Instagram

U Portugalu se na planini Sera de Estrela nalazi brana Kovo dos Končos koja liči na prirodnu vrtaču a zapravo vodu sliva u samu sebe.

Portugal je poznat po oštrim zimama koje sa Atlantika šalju jake talase, pogotovo u oblasti Porta i svetionika Felgeiraš.

Algarave/Instagram

Algarve je najjužniji deo Portugala odakle su se nekad otiskivale ekspedicije za istraživanje Novog sveta, a danas je najposećenija turistička regija sa mnoštvom neobičnih pećina na obalama i fascinantnim stenama neobičnih oblika koji podsećaju na životinje.

Osim kontinentalnog dela zemlje, u sastav Portugala ulaze i dva arhipelaga u Atlantskom okeanu – Azori i Madeira.

Arhipelazi/Instagram

Portugalski arhipelag Azorskih ostrva i ostrva Terkeira bujne vegetacije nije poznat samo po tome što do njega svraćaju kitovi i delfini tokom svojih migracija, već i zbog legende da je povezan sa izgubljenim kraljevstvom Atlantide.

Lisabon/Instagram

Glavni grad Portugala je Lisabon, koji leži na krajnjem zapadu Iberijskog poluostrva, na estuarskom ušću reke Težo u Atlantski okean.

Kovo Dos Končo/Instagram

Foto/Cover: Felgeiraš/Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *