понедељак, 27 маја

Zlatna parada faraona: Kulturno blago Egipta prebačeno u novi Nacionalni muzej

Zlatna parada faraona: Kulturno blago Egipta prebačeno u novi Nacionalni muzej

Svečana povorka mumija drevnih vladara Egipta održana je proteklog vikenda u Kairu, i tom prilikom je nacionalno blago ove zemlje prebačeno u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije.

Ovo novo zdanje u kome su prebačene mumije, nalazi se na pet kilometara od neoklasičnog Egipatskog muzeja, te su građani Kaira, ali i gledaoci širom sveta, imali priliku da isprate svečanu paradu mumija.

Kako piše BBC cela ceremonija koštala je nekoliko miliona dolara,a transportovane su mumije 18 kraljeva i četiri kraljice.

Foto: Parada mumija/Screenshot

Uz stroge bezbednosne mere, koje su u skladu s njihovim statusom kulturnog blaga, mumije su prevezene u takozvanoj Zlatnoj paradi faraona.

Mumije vladara su prebačene uz veliku pompu, hronološkim redom njihove vladavine, od vladara 17. egipatske dinastije Sekenenrea Taa Drugog do Ramzesa Devetog, koji je vladao u 12. veku pre nove ere.

Jedna od glavnih atrakcija Zlatne parade faraona bio je kralj Ramzes Drugi, najpoznatiji faraon Novog kraljevstva koji je vladao 67 godina i upamćen je po potpisivanju prvog poznatog mirovnog ugovora.

Foto: Parada mumija/Screenshot

Pažnju je privukla i kraljica Hatšepsut, koja je postala vladarka, suprotno tadašnjem običaju da žene ne mogu da budu faraoni.

Svaka mumija je prebačena na ukrašenom vozilu, posebno obezbedjenom od napada i okruženom pratnjom. Ulice na putu su nedavno asfaltirane kako bi njihov put prošao bez truckanja.

Mumije su otkrivene 1881. i 1898. godine, na dva mesta u ruševinama Tebe, glavnog grada drevnog Egipta, današnjeg Luksora. Bile su smeštene u Egipatski muzej, gde su ih u prošlom veku posećivali turisti iz celog sveta.

Foto: Parada mumija/Screenshot

U novom muzeju biće postavljene u Kraljevski hol mumija, osmišljen tako da posetioci imaju iluziju da se nalaze u Dolini kraljeva u Luksoru.

Egipatske vlasti se nadaju da će novi muzej, koji će biti otvoren ovog meseca, doprineti obnovi turizma, glavnog izvora priliva deviza za zemlju.

Izvor: N1/MSI/BBC

Foto: Parada mumija/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *