понедељак, 27 маја

Značaj medijske pismenosti: Prava vest, lažna vest

Značaj medijske pismenosti: Prava vest, lažna vest

Trening iz oblasti medijske i informacione pismenosti gde su učesnici mogli da saznaju više o ovim temama, održan je u juče u Beogradu, u Klubu 16, u organizaciji Novosadske novinarske škole. Trening su vodili Aleksandra Ivanković i Nemanja Marinović.

Radionicama su prisustvovali učesnici iz Niša, Pančeva, Beograda, različitih zanimanja – novinari, članovi i osnivači nevladinih organizacija, udruženja, umetnici, blogeri…

img_1653-1024x683-6936091
Foto: Tijana Ristić

Pojava online medija, portala, dovela je do veće produkcije vesti, koje se smenjuju iz minuta u minut, te je veoma teško da čitalac isprati šta mu sve nudi, a još je teže proveriti da li je taj sadržaj istinit ili nije.  Naime, u moru vesti, dešava se da informacije budu neproverene, netačne, neretko i lažne, ali čitaoci generalno ne razmišljaju o tome, već vesti primaju mehanički. Da to ne bi bilo tako, veoma je važna medijska pismenost, koja ne važi samo za radnike u medijima, već i za ljude kojima su vesti namenjene.

Pitanja poput: „Da li lažne vesti mogu da utiču na demokratske procese, da li vesti treba da se plaćaju ili ne, da li su privatni mediji slobodni, kako prepoznati pravu vest, da li su mlađe generacije medijski pismenije od starijih..?“, dala su učesnicima mogućnost da diskutuju i aktivno učestvuju na ovom treningu.

img_1838-1024x683-8298439
Foto: Tijana Ristić

Veoma je bila zanimljiva vežba istovremenog čitanja vesti na portalima sa mobilnog telefona i slušanja priloga koji su emitovani sa projektora. U zavisnosti od „težine“ priloga ili vesti, učesnici su pažnju sa čitanja vesti na portalima preneli na gledanje priloga. Samim tim, većina je zapamtila određeni prilog sa televizije, a ne naslovne vesti koje su čitali sa portala.

Učesnici su se složili da je medijska pismenost od izuzetne važnosti za razvoj jednog društva, da je to jedan proces u kome treba aktivno da učestvuju medijski radnici, ali i zaposleni u prosveti, jer sa ovom temom treba upoznati mlade što pre, edukovati ih, da bi mogli kasnije jasno da razdvoje dobar od lošeg medijskog sadržaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *