понедељак, 27 маја

Eurobarometar: Popravljen imidž EU, poraslo poverenje građana

Eurobarometar: Popravljen imidž EU, poraslo poverenje građana

Poverenje građana u Evropsku uniju je poraslo tokom pandemije korona virusa i dostiglo najviši nivo u proteklih više od 10 godina, pokazuje najnovije istraživanje Evropske komisije Eurobarometar, piše Euractiv.rs.

Istraživanje ukazuje i na veću zabrinutost za trenutno stanje nacionalnih ekonomija – 69 odsto Evropljana smatra da je situacija „loša“, a 61 odsto strahuje da se ekonomija njihove zemlje neće oporaviti od posledica pandemije pre 2023.

Gotovo polovina Evropljana (49 odsto) ima poverenja u EU, pokazuju rezultati istraživanja „Zima 2020-2021 – Standardni Eurobarometar“ (EB 94), sprovedenom u februaru i martu 2021. u 27 članica EU i još 12 zemalja i teritorija, uključujući države Zapadnog Balkana.

U 20 zemalja članica većina ispitanika je reklo da veruje EU, a poverenje je najveće u Portugalu (78 odsto) i Irskoj (74 odsto)

Nivo poverenja je za šest procentnih poena veći nego prošlog leta i najviši od proleća 2008. godine.

Imidž EU je takođe popravljen – 46 odsto Evropljana pozitivno gleda na Uniju što je za šest procentnih poena više nego 2020. i najviše od jeseni 2009.

Manje ljudi ima neutralnu sliku o EU (38 odsto), a 15 odsto negativno gleda na EU, odnosno četiri procenta manje nego prošlog leta.

Pozitivnu sliku o EU ima većina stanovnika u 25 članica.

Vakcinu protiv kovida-19 je primilo ili bi želelo da primi što pre 45 odsto Evropljana, a 20 odsto njih bi se vakcinisalo u nekom trenutku ove godine. Petina ispitanika bi to radije učinila kasnije, a samo 12 procenata je reklo da se nikad neće vakcinisati.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *