уторак, 23 априла

Francuska ukida kratke letove, voz menja avion

Francuska ukida kratke letove, voz menja avion

Donji dom francuskog parlamenta glasao je za ukidanje kratkih domaćih letova do mesta do kojih može da se dođe vozom direktnom linijom za manje od dva i po sata, u okviru serije ekoloških mera, prenosi portal euractiv.rs.

Zakon, o kojem treba da glasa i Senat, znači da više neće moći da se putuje avionom od Pariza, sa aerodroma Orli, do na primer Nanta ili Bordoa.

Mere se ne odnose na povezane letove, koji uključuju presedanja na aerodromu Šarl de Gol u francuskoj prestonici.

Novi zakon je ublažena verzija glavnih preporuka Građanske konvencije za klimu, koja je osnovana na zahtev predsednika Emanuela Makrona.

Klimatska konvencija je predložila ukidanje svih letova na relacijama na kojima postoji mogućnost direktnog putovanja vozom kraćeg od četiri sata.

Neki poslanici, među kojima iz Zelene partije, smatrali su da je ublažavanje preporuka Građanske konvencije obesmislilo tu meru i da je granica od četiri sata značila da bi bili ukinuti letovi koji emituju najviše štetnih gasova.

Francusko udruženje potrošača podržalo je zamenu aviona vozom na putovanjima kraćim od četiri sata, ocenivši da bi to imalo „pravi uticaj“ na smanjenje emisija ugljen-dioksida, bez negativnih posledica po vreme i cene putovanja.

Udruženje je istaklo da treba osigurati da nacionalna železnička kompanija SNCF ne menja cene niti kvalitet svojih usluga.

„Avioni u proseku emituju 77 puta više ugljen-diokida po putniku nego vozovi na tim rutama, iako je voz jeftiniji a gubitak vremena ograničen na 40 minuta“, navelo je udruženje.

I druge evropske zemlje su uvele ili razmatraju slične mere.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *