четвртак, 18 јула

Krah američke politike u Avganistanu

Krah američke politike u Avganistanu

Nova humanitarna kriza, krah američke politike u Avganistanu. Ovom rečenicom bi se moglo opisati šta se prethodnih dana dešavalo na tlu Avganistana i kakve će to posledice proizvesti.

Nakon 20 godina, američka vojska napustila je Avganistan što je nesumnjivo značilo da će Talibani u jednom trenutku povratiti svoju vlast u „zemlji Avgana“. Ovakav poraz američke politike bio je logičan i neizbežan jer je „rat protiv terorizma“ kako ga je nazivao Džordž Buš mlađi, predstavljao grešku od samog starta. Naime nakon 20 godina pokušavanja da se promeni mentalitet i duh stanovništva na području Avganistana, nakon stotine hiljada interno raseljenih lica, nebrojano žrtava, došlo je do povratka na nulu. Talibani su vrlo brzo, nakon povlačenja američke vojske preuzeli vlast u Avganistanu i zauzeli Kabul.

Povlačenje američke vojske može se odraziti i na popularnost aktuelne administracije Džoa Bajdena. Amerika je u prethodne dve decenije uložila milijarde u rat na prostroru Avganistana, obučila oko 300.000 avganistanskih vojnika i policajaca, da bi se nakon svega povukla i na taj način ugrozila svoj kredibilitet na međunarodnoj sceni.

Severna Makedonija, Albanija, tzv. Kosovo* i Kanada ponudile su utočište izbeglicama iz Avganistana. Iz ugla Srbije, posebno je interesantna ponuđena pomoć od strane zemalja Zapadnog Balkana i tzv. Kosova*. Ako se američka vojska nakon 20 godina  i „osvetničkog“ rata povukla iz Avganistana, otvara se pitanje, kada će se američka vojska povući sa prostora Zapadnog Balkana?

Takođe, ne treba izuzeti iz vida ni mogući novi talas migranata ka Evropi, što će staviti Evropu pred novi izazov, pogotovo s obzirom na postojeću pandemiju.

Humanitarna kriza i događaji u Avganistanu se razumno posmatraju i kroz prizmu ljudskih prava. Talibani su istina obećali prava ženama i predstavnicima civilnog sektora, ali opravdana je sumnja u takvo obećanje. Da li će žene uživati sva prava koja imaju i muškarci u Avganistanu, moguće u jednom kratkom periodu, ali na duže staze verujem da tako nešto nije moguće.

„Amerika se vraća“ slogan je Džoa Bajdena, međutim, Amerika se povukla.

Tekstovi objavljeni u rubrici “Glas mladih –  “MAAT A.S.”” predstavljaju stavove autora i ne mogu se smatrati stavom Media Start Info portala.

Foto: Kabul/Screenshot/ZT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *