петак, 12 априла

Ministri spoljnih poslova G7 podržali regionalnu saradnju Zapadnog Balkana

Ministri spoljnih poslova G7 podržali regionalnu saradnju Zapadnog Balkana

Ministri spoljnih poslova Grupe 7 (G7) potvrdili su zajedničku predanost bezbednosti, privrednom oporavku i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, prenosi portal Euractiv.rs.

Kao ključnu investiciju za mir i stabilnost i podržali su dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces.

U zajedničkom saopštenju ministri su pozvali Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obvezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Foto: G7/Screenshot

Ministri sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja takođe su podržali zvanično otvaranje pregovora o pristupanju EU s Albanijom i Severnom Makedonijom i sprovođenje reformske agende vezano za pregovore o pristupanju EU s Crnom Gorom i Srbijom, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Šefovi diplomatija G7 u zajedničkom saopštenju oštro su odbacili i svaki pokušaj podrivanja teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine, ukazavši da neopravdana nagađanja o promenama granica po etničkim linijama nisu rešenje za izazove s kojima se suočava region i da bi takve promene predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

U delu zajedničkog saopštenja koje se odnosi na Zapadni Balkan naglašava se važnost napredovanja potrebnih unutrašnjih reformi, posebno u pogledu vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, nezakonitih finansija i korupcije, uz preduzimanje oštrih akcija protiv najdrastičnijih slučajeva.

Zemlje regiona se pozivaju da prošire domaći politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije.

Izvor: Euroactiv.rs/Beta

Foto/Cover: G7/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *