понедељак, 27 маја

„Pastinski” u Servantesu: Umetnost, fotografije i stambena kriza

„Pastinski” u Servantesu: Umetnost, fotografije i stambena kriza

Izložba fotografija „Pastinski”, čiji je autor fotograf Đuzep Marija de Ljobet, može se pogledati u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Izložbu „Pastinski” organizuju Institut Servantes u Beogradu i Beogradska nedelja foto-knjige, uz podršku Španske agencije za promociju kulture.

Stručna vođenja kroz postavku biće organizovana 11. i 25. maja i 8. juna, na srpskom i španskom jeziku. Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 20. juna, navodi se u saopštenju.

Pastinski je pseudonim za samoukog slikara koji je svoju strast prema slikanju otkrio u 78. godini. Iz izraza slobode i čiste ljubavi prema umetnosti, za sobom je ostavio brojne radove koji su krasili porodični stan u srcu Barselone. Fotograf Đuzep Marija de Ljobet je na svojevrstan način zabeležio njegovu poslednju izložbu i pretvorio je prvo u foto-knjigu.

„Izložene fotografije su nastale u stanu u kojem je generacijama živela porodica Pastinskog. Njegova ćerka Margarita je poslednja koja je tu ostala da živi, sve dok nije bila prinuđena da se iseli zbog sve veće stambene krize i troškova života koji ubrzano rastu usled nekontrolisanog turizma i priliva novca”, objasnio je autor izložbe.

Foto: Tanja Drobnjak

„Fotografije su nastale prilikom njenog iseljenja iz stana, kada sam je zamolio da slike Pastinskog budu poslednje što će izneti. Tako su ostale da vise na zidu, u praznom stanu koji je podsećao na neku galeriju, a cela postavka na poslednju retrospektivu Pastinskog”, dodao je autor.

Osnivač Beogradske nedelje foto-knjiga, fotograf David Pužado, istakao je da ova izložba premijerno prikazana upravo u srpskoj prestonici, jer je to prvi put da foto-knjiga „Pastinski“ biva pretvorena u izložbu, upravo u Institutu Servantes u Beogradu.

Kao jedan od osnivača i urednika izdavačke kuće Ediciones Posibles, Đuzep Marija de Ljobet je uoči otvaranja izložbe održao predavanje „Mogućnosti u izdavaštvu (u Španiji): foto-knjige kao rešenje”.

„U Španiji se pre nekoliko godina desio pravi bum kada su foto-knjige u pitanju, pa je i izdavaštvo krenulo u tom pravcu”, objasnio je on.

Direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Angel kazao je da je za fond biblioteke „Hose Jero” otkupljeno blizu pedeset foto-knjiga objavljenih poslednjih godina u Španiji. Sva ta izdanja biće izložena u biblioteci tokom trajanja izložbe, dostupna stručnoj zajednici, ali i zainteresovanoj široj publici.

Foto: Tanja Drobnjak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *