понедељак, 27 маја

Rodna nejednakost u medijima veća u vreme korona virusa

Rodna nejednakost u medijima veća u vreme korona virusa

Za vreme pandemije korona virusa povećane su rodne nejednakosti u redakcijama, pokazalo je istraživanje Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Tri četrvtine ispitanih navelo je da im je za vreme epidemije povećan nivo stresa, a polovina ispitanica kaže da im je ugroženo zdravlje, pri čemu uglavnom imaju problema sa spavanjem.

– Mediji i sindikati moraju da urade više u borbi sa rodnom nejednakošću i uzmu u obzir usklađivanje posla i privatnog života u tim turbulentnim vremenima“ – rekla je predsedavajuća saveta IFJ za rodnu ravnopravnost Marija Angeles Samperio.

Vreme je da se uspostave odgovarajuće politike rada na daljinu, osigura podrška ženama kao ‘stubovima porodica’ i da im se obezbede pristojan rad i jednaka plata – istakla je Samperio.

– Takva podrška uključuje pružanje podataka o ženama u struci, integrisanje roda u sve aktivnosti, ponuda obuka, izbor žena na vodeće pozicije u sindikatima, uspostavljanje odbora žena i rodnih politika, kao i dogovaranje boljih ugovora za žene sa menadžerima medija – istakao je generalni sekretar IFJ Antoni Belanger.

Belanger je rekao i da mora da se promeni narativ kako bi rodna jednakost bila nova normalnost.

Istraživanje IFJ je obuhvatilo 558 novinara iz 52 zemlje. Ranije ove godine IFJ je objavio studiju koja je ukazala na pogoršanje uslova rada novinara oba pola u uslovima otpuštanja i napada na medijske slobode tokom pandemije, prenosi Euractiv.

Izvor: Dijalog.net

Foto: Pixabay.com/ New York Times 1942.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *