понедељак, 27 маја

Safejournalists: „Novinari i mediji u Srbiji izloženi novoj vrsti pritiska“

Safejournalists: „Novinari i mediji u Srbiji izloženi novoj vrsti pritiska“

Mreža “Safejournalists“, koju predstavlja više od 8.200 novinara na Zapadnom Balkanu, ocenila je da su novinari, mediji i organizacije civilnog društva u Srbiji izloženi “novoj vrsti pritisaka” usled istraga koje je protiv nekih među njima, pokrenula Uprava Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca.

Podseća se da je Uprava napravila spisak medija, novinara i organizacija civilnog društva i 13. jula poslala zvanični zahtev svim komercijalnim bankama u Srbiji da dostave informacije i dokumentaciju u vezi sa svim dinarskim i deviznim računima i transakcijama entiteta s te liste.

Podaci o ovoj listi objavljeni su u srpskim medijima 27. jula uveče, a listu čini 20 pojedinaca i 37 medija i organizacija civilnog društva. Na listi je šest novinara i 10 medijskih i novinarskih organizacija čiji se rad zasniva na zaštiti javnog interesa u javnom informisanju, a jedna od njih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) – navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da takvim javnim popisom “kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca“, vlasti Srbije “štete pretpostavci nevinosti, što je ljudsko pravo zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, s obzirom da su provladini mediji podstaknuti da ih označe kriminalcima u javnom diskursu“.

Taj potez podseća na neke poteze vlasti u zemljama sa autoritarnim režimima, koje koriste vladine mehanizme da bi se obračunavali sa ljudima koji drugačije misle. Iz tog razloga, verujemo da je neophodno da nadležni organi što pre objasne kako je sastavljen ovaj spisak ljudi i organizacija i šta ih je kvalifikovalo da budu na takvoj listi – stoji u saopštenju.

Izvor: Dijalog.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *