понедељак, 27 маја

Stalna radna grupa pozvala medijske radnike da prijave napade i pretnje

Stalna radna grupa pozvala medijske radnike da prijave napade i pretnje

Stalna radna grupa za bezbednost novinara osudila je napade na novinare i medijske ekipe na protestima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koji su se dešavali od 7. do 10. jula.

Stalna radna grupa je pozvala medijske radnike da prijave napade, pretnje i ometanje u izvršavanju radnih zadataka sa kojima su se suočili, ako to do sada nisu učinili, kako bi policija i tužilaštvo mogli da pokrenu istrage i postupke protiv odgovornih.

Na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji je održan  17. jula, predstavnici MUP-a naveli su da je policija u deset slučajeva prikupila podatke od napadnutih i povređenih novinara i medijskih radnika za vreme protesta. Identifikovani su napadači na novinara televizije N1 Petra Gajića i ekipu dopisništva RTS-a u Novom Sadu i krivične prijave protiv njih podnete nadležnim tužilaštvima.

Republičko javno tužilaštvo obavestilo je Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara da u ovom momentu ima ukupno sedam događaja koji su prijavljeni za sedam novinara u vezi sa napadima na protestima.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja izneli su podatke o evidentiranim slučajevima napada i ometanja rada novinara koji su se dogodili od strane nasilnih demonstranata i policije u periodu od 7. do 11. jula i naveli da je od 28 zabeleženih slučajeva samo jedan broj prijavljen policiji i tužilaštvu.

Predstavnici Stalne radne grupe složili su se da je potrebno da se novinari koji izveštavaju sa nasilnih protesta jasno identifikuju i da poštuju preporuke, poput Vodiča za izveštavanje sa nasilnih protesta,  koja će osigurati njihovu i bezbednost drugih.

Novinarska udruženja i nadležni organi nastaviće da u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara razmenjuju informacije o napadima na novinare i medijske ekipe, napretku istraga i sudskih postupaka, kako bi se obezbedila efikasnija krivičnopravna zaštita novinara i sistemski osigurala bolja bezbednost novinara i medija u Srbiji.

Predstavnike u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara imaju Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija.

Izvor: Safejournalists.net

Foto: Press/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *