субота, 20 јула

Takmičarski program 19. Slobodne zone između stvarnog i (ne)mogućeg

Takmičarski program 19. Slobodne zone između stvarnog i (ne)mogućeg

U tri takmičarska programa Slobodne zone biće prikazana ukupno 22 filma, od toga sedam u Međunarodnom takmičarskom programu, devet u Horizontima Balkana i šest u selekciji Prva dva koraka.


„Praznina, odsustvo, tama, nula bez jedinice nasuprot bojama, ljubavi, svetlosti i mnoštvu. Devetnaesta Slobodna zona vas u svojim takmičarskim selekcijama vodi na filmsko putovanje između stvarnog i (ne)mogućeg“, kaže Branka Pavlović, selektorka programskih celina Međunarodni takmičarski, Prva dva koraka, Ženska linija i EU Teen Zone.

„U senci ratova i klimatskih promena autorke i autori ovogodišnje Međunarodne selekcije u potrazi su za odgovorima na pitanja da li je drugačiji svet (još uvek) moguć i po čijoj meri“. ističe Branka Pavlović.

Za najbolji međunarodni film nadmetaće se sedam ostvarenja iz šest zemalja: „Kos, kos, kupina” Elene Naveriani iz Gruzije, „Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi iz Čilea, „Crveno nebo” Kristijana Pecolda i „Do kraja noći” Kristofa Hohhojzlera iz Nemačke, „!Aitsa” Dejna Dodsa iz Danske, „Nula kalorija” Džesike Hauzner iz Austrije i „Borci” Jona Haukelanda iz Norveške.

Kos kos kupina / Foto: Alva Film – Takes Film

Za najbolji regionalni film u konkurenciji su „Tigrica” Andreja Tanasea i „Između revolucija” Vlada Petrija iz Rumunije, „Blagine lekcije” Stefana Komandareva iz Bugarske, „Rana oklevanja” Selmana Nadžara iz Turske, „Što da se radi?” Gorana Devića iz Hrvatske i „Sirin” Senada Šahmanovića iz Crne Gore. Srpsku produkciju predstavljaće tri filma, jedan dugometražni i dva kratka: „Flašaroši” Nemanje Vojinovića, „Duhovi na mojim leđima” Nikole Stojanovića i „Golgeter” Ivana Stojiljkovića, navodi se u saopštenju Slobodne zone.

Prošle godine uvedena selekcija „Prva dva koraka“ namenjena prvim i drugim rediteljskim ostvarenjima, predstaviće šest filmova: „Snajka: Dnevnik očekivanja” Tee Vidović Dalipi iz Hrvatske, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon iz Kanade, „Prebroj moja lutanja” Dušana Solomuna iz Nemačke, „Raj u plamenu” Mike Gustafson i „Protivnik” Milada Alamija iz Švedske i „Hleb i so” Damjana Kocura iz Poljske.

19. Slobodnu zonu će 31. oktobra svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, u mts Dvorani u 19 sati.

Na zatvaranju, 5. novembra u Cineplexx Galeriji u 20 časova, biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, „Čudna strana života”, sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.

Naslovna fotografija: Aitsa / Foto: Slobodna zona

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *