четвртак, 13 јуна

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju uz nemire, suzavac i pucnje

Ustoličenje mitropolita  Joanikija na Cetinju uz nemire, suzavac i pucnje

Oči Zapadnog Balkana još jednom su uprte u Crnu Goru. Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske Pravoslavne Crkve Joanikija probudilo je ostatke strukture DPS-a, te se jedan broj crnogorskih ekstremno nacionalističkih organizacija i pokreta odlučio da svoje nezadovoljstvo izrazi nasilnim protestom.

Ovaj vid bunta odmah je pozdravio aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je pozvao Zdravka Krivokapića da „osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore“, a onda se i pojavio na Cetinju među okupljenim ekstremnim desničarima.

Naime, ekstremno orijentisane grupacije u Crnoj Gori nisu želele da dopuste da se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog održi u Cetinjskom manastiru, jer oni doživljavaju Cetinje kao istorijski centar i simbol nacionalne suverenosti Crne Gore. Međutim, upravo je Cetinjski manastir jedan od manastira sa najvećim značajem za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, a izgrađen je 1484. Godine. Takođe u manastiru na Cetinju, ustoličen je najveći broj mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske.

Srpska Pravoslavna Crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska odlučila se za razuman potez i odlučeno je da se ustoličenje održi bez državnih zvaničnika iz regiona, diplomata i vernika, kako bi se dodatno smanjila mogućnost od izbijanja sukoba, te je ustoličenju prisustvovalo samo sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve, dok je obred ustoličenja vodio, Njegova Svetost, Patrijarh srpski gospodin Porfirije, koga je prethodno dočekao veliki broj vernika ispred Sabornog hrama u Podgorici. Takođe sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve tokom proteklih dana konstantno je pozivalo na mir i dostojanstvo svojih vernika, kako se upravo oni ne bi optužili za stvaranje nemira u Crnoj Gori.

Kada već govorimo o tenzijama u Crnoj Gori, moramo napomenuti da je glavni generator tenzija na tlu Crne Gore DPS, zajedno sa ekstremno nacionalnim pokretima koji svoje delovanje otvoreno baziraju na srbofobiji, slave Nezavisnu državu Hrvatsku i poistovećuju se sa ideologijom ustaštva, što u perspektivi predstavlja ozbiljan problem sa kojim će vlast Crne Gore morati da se uhvati u koštac.

Nasilje ne ulicama Crne Gore ne prestaje još uvek (u vreme pisanja ovog teksta), a po nalogu premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića, zbog napada na policiju uhapšen je Veselin Veljović, savetnik predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je:

„Napad na policiju je napad na državu! Sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put!“

Sa druge strane predsednik Milo Đukanović u svom obraćanju medijima izjavio je:

„Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prestonici.“

Očigledno je da su zbivanja u Crnoj Gori poslednji trzaji DPS-a i Mila Đukanovića, koji kroz svoje medije i u dosluhu sa ekstremno desno orijentisanim pristalicama pokušavaju da uvedu Crnu Goru u novu krizu ili novi sukob.

Ovakvi događaji jasno pokazuju da i pored smene vlasti u Crnoj Gori antisrpski diskurs nije nestao. Crna Gora nije manje podeljena zemlja nego pre godinu dana, a tako će ostati dok se aktuelna vlast u Crnoj Gori ne obračuna sa svim zaostalim strukturama DPS-a.

Mir u Crnoj Gori i mir u čitavom regionu mora biti prvi cilj predstavnika svih država na Zapadnom Balkanu, jer samo tako ovaj region može putem progresa.

Tekstovi objavljeni u rubrici “Glas mladih –  “MAAT A.S.”” predstavljaju stavove autora i ne mogu se smatrati stavom Media Start Info portala.

Foto/Cover: Screenshot/Radio Slobodna Evropa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *