петак, 23 фебруара

„Binacikl“ novo parking mesto za bicikliste u Novom Sadu

„Binacikl“ novo parking mesto za bicikliste u Novom Sadu

Parkiranje bicikala problem je u svim većim gradovima širom Srbije. Zbog toga je “Neformalna grupa: Studenti scenske arhitekture, tehnike i dizajna” odlučila da pokrene inicijativu “Bajk park”, kako bi građanima  Novog Sada olakšali problem sa kojim se svakodnevno susreću.

Kako kaže jedna od članica ove grupe Milica Surutka, inicijativu sprovodi neformalna grupa studenata četvrte godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koja postoji od septembra 2020. godine.

– Ovu inicijativu sprovodimo zajedno sa organizacijom ‘Novo kulturno naselje’ koja je osnovana 2014. godine. Cilj projekta je pružanje nove dimenzije jednom urbanom fragmentu, od praktične primene – kao parking za bicikl, do svojevrsnog lendmarka – mesta za okupljanje – kaže Surutka.

Inicijativa „Bajk park“

Objekat „Binacikl” se sastoji iz dva osnovna dela –  parkinga za bicikle, i bine na kojoj bi se izvodili različiti kulturno-umetnički sadržaji za građane, kreirairanih od strane građana, a sve u cilju promocije umetnosti i kulture generalno.

– Nastali smo pre svega iz potrebe da doprinesemo skromnom boljitku kvaliteta života stanovnika. Na lokalitetu ne postoje adekvatni držači za bicikle, komšije pronalaze alternativne načine za parkiranje i bicikle vezuju za ogradu obližnje škole i vrtića, za bandere i slično, čime se urušava harmonija prostora i stvaraju čepovi i prepreke u pešačkom saobraćaju. Nakon uviđanja ovih problema i konsultacija sa građanima, zajednički se došlo do ideje da bi ‘Binacikl’ mogao da odgovori na problem – dodaje Surutka.

Za potrebe postavljanja objekta koriste se tri parking mesta za automobile, na parkiralištu koje nikad nije popunjeno u punom kapacitetu, a čemu je prethodilo istraživanje i merenja frekventnosti parkinga u ulici Braće Dronjak.

– Bina je pun pogodak, jer se u novonaseljskom međublokovskom prostoru organizuje niz participativnih aktivnosti godinama unazad, ponajviše od strane organizacije ‘Novo kulturno naselje’ i ovo je prva zajednička aktivnost koju sprovodimo. Projekat realizujemo zajedno sa organizacijom Novo kulturno naselje, sa kojom smo otpočeli saradnju na prošlogodišnjem filmskom festivalu ‘21114 – Film Fest’ – dodaje ona.

Do sada su na projektu „Binacikl” dizajnirali osnovni model, dok su za sve mere i materijale konsultovali stručnjake iz oblasti arhitekture.

– Trenutno smo u fazi obezbeđivanja dozvola za postavljanje objekta. Tome je prethodilo informisanje kojim nadležnim institucijama je potrebno obratiti se za dobijanje privremene dozvole za postavljanje objekta u javnom prostoru. U narednom periodu planirano je obezbeđivanje svih potrebnih dozvola nakon čega sledi faza nabavke materijala, kreiranja konstrukcije a zatim postavljanja ‘Binacikla’. Do poslednje aktivnosti na projektu, a to je organizacija kulturnog programa i ‘otvaranja’ bine-parkinga, ima još dosta posla – izjavila je Surutka.

Do sada je utvrđen osnovni dizajn i proračun statike.

Inicijativa „Bajk park“

– Nakon dobijenih dozvola, krećemo u nabavku materijala. Sledi postavka konstrukcije objekta, a zatim i ostalih elemenata. Poslednja faza projekta predstavlja zvanično otvaranje ‘Binacikla’, kao i organizacija kulturnog događaja – ističe ona.

Kažu da su im ljudi iz zajednice inspiracija za ovaj projekat i od njih je, iz njihovih potreba, potekla ideja. U fazi definisanja krajnjeg dizajna kao i postavke objekta, građani će biti pozvani da pomognu i daju svoj sud, nakon čega će učestvovati u fazi zaštite i dekoracije – lakiranje i farbanje.

Završni događaj, odnosno otvaranje, biće organizovano takođe uz konsultacije sa građanima, putem onlajn upitnika i sistemom glasanja.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto: Inicijativa „Bajk park“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *