субота, 20 јула

Pojedini mediji namerno krše Kodeks novinara Srbije

Pojedini mediji namerno krše Kodeks novinara Srbije

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković izjavila je da je to nezavisno, samoregulatorno telo 2020. godine primilo 165 žalbi, dvostruko više nego godinu dana ranije, i u najvećem broju slučajeva pokazalo se da je prekršen Kodeks novinara Srbije i da su građani koji su mu se obratili bili u pravu.

– Od kad je Savet za štampu počeo da radi, žalbe se najčešće odnose na kršenje prvog poglavlja Kodeksa novinara Srbije – Istinitost izveštavanja. To je objavljivanje dezinformacija, netačnih, neproverenih informacija, iz samo jednog ili bez izvora, neosnovanih optužbi, kleveta i glasina. Tako je od kada je Savet počeo da radi, pa se i u toku 2020. godine više od 60 odluka Komisije za žalbe odnosilo na prekršaje ovih odredbi Kodeksa – rekla je Novaković za agenciju Beta.

Kako je istakla, broj žalbi je i dalje neuporedivo manji nego broj prekršaja utvrđenih kroz monitoring koji Savet za štampu već pet godina sprovodi prateći osam dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću.

Neki ne znaju da mogu da nam se obrate, ili su obeshrabreni, misle da time ne mogu ništa da postignu i samo žele da se što pre zaboravi da se o njima pisalo. Iz komunikacije sa nekima zaključila sam i da se plaše da pokrenu bilo kakav postupak protiv medija jer misle da će još gore da pišu o njima, da će u seriji tekstova biti prozivani iz dana u dan – navela je Novaković.

Veliki broj žalbi upućenih Savetu za štampu, rekla je Novaković, odnosi se i na neobjavljivanje ispravke „što je potpuno neshvatljivo posebno kad se ima u vidu da je to i zakonska obaveza, a ne samo po novinarskom kodeksu, ali mediji se jako često oglušuju na tu obavezu“.

Utisak je u Komisiji za žalbe, ukazala je, da u ne malom broju slučajeva, mediji svesno i namerno krše Kodeks, posebno u delu koji se odnosi na istinitost izveštavanja.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *