четвртак, 18 јула

GLAS MLADIH – „MAAT“ S. A.

Diskriminacija postoji samo kada je neopravdana

Diskriminacija postoji samo kada je neopravdana

GLAS MLADIH - "MAAT" S. A.
Autorka: Dejana Ristić Svesni smo da se u vremenu kome se nalazimo jako često susrećemo sa raznim vidovima diskriminacije, bilo po osnovu rase, pola, jezika, nacionalne pripadnosti, veroispovesti, imovnog stanja, seksualnog opredeljenja... Zabrana diskriminacije je Ustavom, kao najvišim pravnim aktom u Republici Srbiji, proklamovano načelo,  koji u članu 21 sadrži odredbu o zabrani diskriminacije.  Diskriminacija kao takva uređena je i mnogim međunarodnim aktima od kojih bih posebno istakla Protokol broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu  ljudskih prava i osnovnih sloboda koji u članu 1 propisuje opštu zabranu diskriminacije. U Srbiji je na snazi i Zakon o zabrani diskriminacije kojim je uređena celokupna problematika diskriminacije i ustanovljen  državni organ - Poverenik za zaštitu...
Ustoličenje mitropolita  Joanikija na Cetinju uz nemire, suzavac i pucnje

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju uz nemire, suzavac i pucnje

GLAS MLADIH - "MAAT" S. A.
Oči Zapadnog Balkana još jednom su uprte u Crnu Goru. Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske Pravoslavne Crkve Joanikija probudilo je ostatke strukture DPS-a, te se jedan broj crnogorskih ekstremno nacionalističkih organizacija i pokreta odlučio da svoje nezadovoljstvo izrazi nasilnim protestom. (више…)
Ravnopravnost polova je od fundamentalnog značaja za ostvarivanje ljudskih prava

Ravnopravnost polova je od fundamentalnog značaja za ostvarivanje ljudskih prava

GLAS MLADIH - "MAAT" S. A.
Proces, strategija i nebrojeni napori kojima su žene nastojale da se oslobode autoriteta i kontrole muškaraca i tradicionalnih struktura moći, kao i da obezbede jednaka prava za žene, uklone rodnu diskriminaciju iz zakona, institucija i obrazaca ponašanja, kroz istoriju smatrao se emancipacijom žena. (више…)