субота, 20 јула

S.A. MAAT: Takmičenje u pisanju eseja, prijave do 5. maja

S.A. MAAT: Takmičenje u pisanju eseja, prijave do 5. maja

Studentska asocijacija „MAAT“ i Pravni fakultet u Nišu zajedničkom saradnjom omogućili su studentima da svoje ideje izraze pisanim putem u vidu eseja i tako podstaknu mlade da razvijaju kritičke stavove i razmišljanja.

U saopštenju ove asocijacije navodi se da studenti svoje eseje mogu predati do 5. maja, a prva tri rada biće novčano nagrađena.  

Takmičenja su prilika da mladi ljudi prikažu upravo ono što znaju, njihove talente, veštine, jedinstvene sposobnosti kao i da steknu nova znanja i iskustva.

– Na ovom takmičenju odlučili smo da omogućimo studentima da svoje stavove i misli iskažu pisanim putem u vidu eseja. Studenti će kroz esej imati pravo da iskažu svoje kritičko mišljenje prema određenim društvenimim temama. Naravno, sve to potkrepljeno činjenicama i informacijama kojima su izloženi u svakodnevnom životu- navodi se u saopštenju.

Ovo pisanje eseja će im pored novog iskustva pružiti priliku da prošire svoje znanje i za to budu adekvatno nagrađeni u vidu novčane nagrade za prva tri mesta. Teme ovog značajnog takmičenja su:

Jer, čast je čast, a vlast je vlast!“, u kojoj se može više saznati o međusobnom uplitanju časti i vlasti, o delanju korupcije i da li je prisutna, kao i o postojanoj sublimaciji baznih pojmova.

„Prinudna vakcinacija – Vitalni državni interes ili kršenje ljudskih prava? je možda i najaktuelnija tema u proteklim mesecima. U svom sadržaju razrađuje pitanja podele stanovništva na grupe građana koji su „za“ i protiv“ vakcinisanja. Mišljenici prve grupe smatraju da je reč o državnom interesu koji se ogleda u brizi prema građanima; druga grupa zastupa mišljenje da je reč o kršenju ljudskih prava, preciznije – kršenje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima kada je reč o „pravu na poštovanje privatnog života“.

Korupcija kao antipod uređenom sistemu?“ je večno prisutna tema prožeta sinonimom javne tajne. Da li je zastupljena, u kojoj meri i koliko neposredno utiče na politiku uređenog državnog sistema su samo neka od pitanja o kojima debatuje poslednja izborna tema ovogodišnjeg takmičenja.

– Kao što je već rečeno, radi se o izuzetno značajnom takmičenju. Njegova namena je višestruka. Najpre, idealna je prilika mladim studentima da istaknu lične afinitete, sposobnosti kao i potencijal u argumentovanom izražavanju sopstvenog mišljenja. Takođe, pruža im iskustvo koje će im biti od koristi u daljem progresu. Međutim, značajno je kako za mlađe, tako i za starije koji se nalaze u finalnoj fazi studiranja, jer, ne zaboravimo – repetitio est mater studiorum, te će im konstruisanje projekta ovog tipa biti od pomoći – navodi se u saopštenju.

Foto: Privatna arhiva/MAAT S.S.

– Pravni fakultet u Nišu ukazao nam je veliko poverenje i samim tim ostvarili smo odličnu saradnju, pa mu ovim putem naša organizacija izjavljuje veliku zahvalnost. Takođe, posebnu zahvalnost dugujemo i stručnom žiriju koji će ocenjivati radove, eminentnim stručnjacima sa samog fakulteta: doc. dr Anđeliji Tasić, prof. dr Maji Nastić i prof. dr Goranu Obradoviću, dekanu Pravnog fakulteta u Nišu i predsedniku žirija. Zahvalni smo i svima koji se prijave na takmičenje i pošalju svoje eseje, jer smo svesni da su studenti pokretači društva i nosioci nove kritičke misli u društvu i nadamo se da smo im omogućili siguran prostor da iskažu svoje kritičko mišljenje, ovoga puta pisanim putem, a ne usmenim – ističe se na kraju zajedničkog saopštenja studentske asocijacije MAAT i Pravnog fakulteta u Nišu.

MAAT.S.A i Pravni fakultet u Nišu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *