понедељак, 27 маја

EP usvojio „Izveštaj o Srbiji“, odnosi sa Kosovom ključni za članstvo

EP usvojio „Izveštaj o Srbiji“, odnosi sa Kosovom ključni za članstvo

Evropski parlament usvojio je sinoć Izveštaj o Izveštajima Evropske komisije o Srbiji iz 2019. i 2020. sa 538 glasova za, 69 glasova protiv i 79 uzdržanih, preneo je portal European Western Balkans.

Izveštaj EP privukao je značajnu pažnju javnosti zbog poziva vlastima da reše afere Krušik, Jovanjicu, Telekom Srbija i Savamalu, ali i snažne osude napada na portal KRIK i organizaciju Crta.

Konačna verzija izveštaja ima preko 100 članova i pokriva oblasti evropskih integracija, vladavine prava, stanja demokratije, ekonomiju, životnu sredinu, spoljnu politiku i druge.

Evropski parlament pozdravlja činjenicu da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje strateški cilj Srbije i jedan od prioriteta novoformirane vlade, ali i izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u mnogim reformama i nazadovanja oko pitanja ključnih za pristupanje EU, navodi se u izveštaju o kojem je raspravljao Evropski parlament.

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaju kao prioritet i preduslov za pristupanje članstvu u EU.

Od Srbije se traže „ubedljivi“ rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u slučajevima od velikog javnog interesa, poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija, kao i bolji rezulati istraga.

Ovo je prvi izveštaj koji je usvojio ovaj saziv Evropskog parlamenta, izabran 2019, i koji je napisao poslanik Vladimir Bilčik. U toku procedure usvajanja, na izveštaj je podneto preko 400 amandmana.

Izvor: European Western Balkans, N1

Foto: Evropski parlament/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *