недеља, 16 јуна

IEP: „Manje od polovine građana Srbije bi glasalo za članstvo u EU na referendumu“

IEP: „Manje od polovine građana Srbije bi glasalo za članstvo u EU na referendumu“

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove (IEP) pokazalo je da više od polovine građana podržava članstvo u Evropsku uniju, manje od polovine bi glasalo za članstvo na referendumu, dok većina smatra da je korist od saradnje velika.

U istraživanju koje je Institut uradio u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia krajem marta ove godine učestvovalo je 1.207 građana.

Oko polovina građana Srbije odnos između Srbije i EU ocenjuje ocenom tri na skali od jedan do pet, a kada se pogleda prosek ocena dobija se rezultat od 2,7.

Više od polovine ispitanika (53 odsto) podržava članstvo Srbije u EU i to u većoj meri muškarci, starosti do 45 godina, sa najvišim nivoom obrazovanja, Vojvođani i oni iz gradskih naselja, a protiv je 35 odsto, dok 12 odsto njih nije umelo da se izjasni po tom pitanju.

Ako bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU 48,9 odsto ispitanika navelo je da bi glasalo „za“ (ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja kao i stanovnici gradskih naselja), 28,4 odsto bi glasalo „ne“, 11,2 odsto ne bi glasalo, dok 11,5 odsto ne zna kako bi glasalo.

Od ukupnog broja ispitanika, 59 odsto smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a 25 odsto da nema.

Izvor: Danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *