понедељак, 27 маја

Puriša Đorđević: “Nagrada ‘Beogradski pobednik’ me je prijatno iznenadila”

Puriša Đorđević: “Nagrada ‘Beogradski pobednik’ me je prijatno iznenadila”

Nagradu “Beogradski pobednik” na ovogodišnjem 49. FEST-u dobio je i čuveni reditelj Puriša Đorđević, koji je u nedelju održao predavanje na temu „Ezejnštajn – pozorište“.

Puriša Đorđević je, u uvertiri predavanja, konstatovao kako ga je nagrada FEST-a  prijatno iznenadila. O svom odnosu prema ovoj manifestaciji tokom pet decenija, on je rekao:

– Posećivao sam ga. Birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen sa ovim sadašnjim umetničkim direktorom, koji me je pozvao telefonom i pristao na moju ideju.

Podsećamo, Puriša Đorđević je jedan od dvojice ovogodišnjih dobitnika počasne FEST-ove nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, uz glumca Radeta Šerbedžiju. Njemu je na otvaranju u Sava Centru nagradu uručio Borislav Anđelić, doajen filmske kritike i nekadašnji umetnički direktor naše najprestižnije filmske manifestacije.

Puriša Đorđević/Foto> FEST/Promo

Ovog maja Puriša Đorđević je napunio 97 godina, a od toga je na filmu proveo 73. U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, i preko pedeset kratkih. Objavio je tri drame, deset romana, dobio pregršt domaćih i međunarodnih nagrada od Venecije, preko Moskve do Rio de Žaneira.

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Đorđevića poznatim evropskim rediteljem. Iako je stvarao paralelno s autorima crnog talasa, lično tvrdi da nije pripadao tom pokretu. On je učvrstio anarhičnu, fragmentarnu dramaturgiju u jugoslovenskoj kinematografiji uspevši da spoji iskustva ruskih filmskih čudotvoraca, Ejzenštajna, Dovženka, Vertova s poetikom Godara, Renea, Rob Grijea.

Puriša Đorđević/Foto> FEST/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *