понедељак, 27 маја

Udruženje „BeFem“ pokrenulo inicijativu za pomoć ženama u ruralnim sredinama

Udruženje „BeFem“ pokrenulo inicijativu za pomoć ženama u ruralnim sredinama

 

Kako bi se povezali sa ženama iz ruralnih sredina, ali i drugih krajeva Srbije, udruženje BeFem pokrenulo je inicijativu “Zelena feministička transferzala” kako bi mapirali lokalne probleme, ali i uspehe koje su do sada postigli, pomogli zajednici i razmenili znanja.

Kampanja “Žene govore” koju je pokrenuo BeFem ima za cilj da istakne pozitivne primere i dođe do šire javnosti, kako bi i žene izvan aktivističkih krugova uvidele značaj aktivizma i feminizma, i samim tim podstakle promene u svojim lokalnim zajednicama, navodi predsednica udruženja BeFem Jelena Višnjić.

– Uvideli smo da postoji jedan brisani prostor, jedna nevidljiva istorija, zapravo vrlo intenzivna istorija ženskih glasova, treba da se učini vidljivom. To jeste jedan od naših strateških ciljeva, to je mapiranje glasova koji su višestruko isključivani iz dominantnih medijskih i javnih narativa. Učinilo nam se da bi bilo važno da prenesemo poruke i iskustva žena sa kojima smo mi sarađivali iz različitih sela, i to je prosto postao materijal i sadržaj naše kampanje Žene govore. 

Foto: MRCN
/Jelena Višnjić

Udruženje je još pre nekoliko godina u saradnji sa Fondacijom Jelena Šantić i nekoliko drugih organizacija, započelo Letnje feminističke susrete mladih seoskih žena u malom selu Bezdan na obali Dunava, koje se nalazi na tromeđi između Hrvatske, Mađarske i Srbije. 

-Tada smo mobilisali jednu čitavu generaciju mladih žena. Uspjele smo da ih povežemo i sa ženama koje dolaze iz različith gradova i tu na licu mesta smo zajedno probale da dekonstruišemo neke od ključnih tekovina patrijarhata, ali i da vidimo šta su to feminističke politike koje bi mogle da unaprede njihov rad. Prvi Letnji feministički susreti bili su, sada već davne, 2014. godine i mi smo nastavile to naše jednogodišnje okupljanje i u okviru razvoja različitih Befem programa”, dodaje ona. 

Ističe da su susreti njima najdraži, i da je su druženje, saradnja i različite zajedničke aktivnosti koje su nastajale iz Letnjih feminističkih susreta bile uvod i za inicijativu Zelena feministička transferzala. 

Odlučile su da u okviru inicijative u prvoj fazi mapiraju zajedno sa ženama iz Priboja, Užica i okoline Sombora koje su njihove lokalne potrebe, ali i šta su oni uspesi koji su do sada postigle i šta je ono što je moguće da zajedno udružene napravimo za njihovu lokalnu zajednicu, kao i šta je moguće da one iz te lokalne zajednice koje znanja zapravo prenesu i njima.

Uspele su da pokriju više aktivnosti. Videle su se i sa ženama iz televizije Forum, ženama jednog sela kod Priboja, Užičankama.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *