понедељак, 27 маја

Istraživanje: „Pola miliona građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu“

Istraživanje: „Pola miliona građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu“

U Srbiji više od dva miliona građana živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a oko pola miliona u apsolutnom siromaštvu jer nemaju novac ni za egzistencijalne potrebe, piše portal Euractiv.rs.

Socijalnu zaštitu, međutim, iz godine u godinu prima sve manji broj ugroženih, rekla je  istraživačica u Fondaciji Centar za demokratiju Sarita Bradaš.

Ona je, komentarišući Zakon o socijalnoj karti koji je stupio na snagu 1. marta, rekla za agenciju Beta da je socijalnu pomoć u 2019. godini primalo 226.897 građana što je u odnosu na 2012. godinu 10 odsto manje.

Dodala je da je smanjen i broj korisnika dečijeg dodatka u odnosu na 2012. godinu za 28 odsto i prima ga 226.289 dece.

– Umesto usvajanja dokumenata koji će uspostaviti sistem socijalne zaštite tako da svaka osoba kojoj je to potrebno ostvari pravo na socijalnu pomoć i to takvu da omogući, ne samo zaštitu od siromaštva i socijalne isključenosti, već i dostojanstven život, Skupština Srbije je usvojila Zakon o socijalnoj karti koji je bezizlaz iz siromaštva –  rekla je Bradaš.

Cilj donošenja Zakona o socijalnoj karti je, kako je u obrazloženju navelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, postojanje jedinstvene i centralizovane evidencije, u elektronskom obliku koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu radi efikasnijeg ostvarivanja prava i usluga socijalne zaštite i pravednije raspodele socijalne pomoći.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *