понедељак, 27 маја

Izložbom Miloša Šobajića otvara se „Galerija Kombank dvorane“

Izložbom Miloša Šobajića otvara se „Galerija Kombank dvorane“

Izložbom slika, skulptura i video rada, najvećeg savremenog slikara i umetnika Miloša Šobajića,  koja će biti otvorena od 5. do 25. marta zvanično će biti obeleženo otvaranje Galerije Kombank Dvorane.

Na izložbi vrsnog umetničkog stvaraoca biće predstavljeno sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara. Na izložbi će biti predstavljene i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstvaljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.

Miloš Šobajić, srpski i francuski umetnik, rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970.
Živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005. godine u Beogradu jedan je od osnivača Fakulteta za umetnost i dizajn pri Univerzitetu Megatrend, na kojem je profesor i dekan do 2014. godine, a potom postaje i počasni doktor i profesor emeritus.

O delu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori. Samostalne izložbe su mu organizovale prestižne institucije, muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije.

U toku 2021. godine biće otvoren Muzej Miloša Šobajića u Beogradu.

Miloš Šobajić/Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *