понедељак, 27 маја

Javna rasprava za izmenu Kodeksa novinara traje do 7. maja

Javna rasprava za izmenu Kodeksa novinara traje do 7. maja

U toku je Javna rasprava za izmenu Kodeksa novinara koja traje do 7. maja, a predlozi mogu da se šalju na adresu office@savetzastampu.rs, sa naslovom „Javna rasprava”.

Kodeks novinara Srbije, kojeg svaki profesionalni novinar ima obavezu da se pridržava, UNS i NUNS usvojili su još 2006, a dopunjen je 2013. godine. U međuvremenu, nove tehnologije i razvoj Intereneta uneli su promene u način novinarskog rada i otvorili i nove etičke dileme, navodi se na sajtu Resurs centra.

Takođe, i Savet za štampu, čija Komisija za žalbe već 13 godina odlučuje o žalbama zbog kršenja Kodeksa, na osnovu svog iskustva i monitoringa rada medija, zaključio je da bi neke odredbe Kodeksa trebalo izmeniti, precizirati ili pojasniti.

Zbog toga su, u saradnji sa svojim osnivačima (UNS, NUNS, Asocijacija medija i Lokal pres) pripremili predlog izmena Kodeksa, u čiji tekst su, između ostalog, unete odredbe koje se odnose na upotrebu veštačke inteligencije, moderiranje komentara, pravo na zaborav, ali i precizirane odredbe koje se odnose na privatnost i dostojanstvo ljudi o kojima se piše, odnos prema izvorima…

Ovaj dokument je objavljen na internet stranici Saveta za štampu i u toku je javna rasprava, tokom koje novinari, medijski profesionalci i svi zainteresovani mogu da ponude svoje viđenje dokumenta i predlože njegove izmene.

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *