понедељак, 27 маја

KOMS: Prosečna izlaznost na izbore za studentski parlament gotovo 14 odsto

KOMS: Prosečna izlaznost na izbore za studentski parlament gotovo 14 odsto

Krovna organizacija mladih Srbije istraživala je učešće studenata i studentkinja na izborima za studentski parlament na državnim fakultetima širom Srbije: procenat izlaznosti, demokratičnost i pluralizam u prethodnom izbornom ciklusu.

KOMS je objavio priručnik „Koraci ka aktivnoj studentskoj zajednici“, u kome pruža argumente i korake zašto je važno da se studenti udružuju ili priključuju već postojećim studentskim organizacijama, informišu o njihovom radu ali i da glasaju na izborima za studentski parlament u okviru svoje visokoškolske ustanove.

Izbori za studentski parlament, koji podstiču aktivizam mladih i njihovo uključivanje u donošenju odluka, prilika su da se čuje glas studenata i studentkinja, kako bi se omogućio njihov uticaj na studentski standard i kvalitet obrazovanja.

KOMS je poslao zahteve za pristup informacijama od javnog značaja svim državnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji. Ukupno je 70 odsto fakulteta odgovorilo u zakonskom roku, a na osnovu analize dobijenih informacija, može se zaključiti da:

  • prosečna izlaznost studenata na izbore za studentski parlament na njihovim fakultetima iznosi 13,99 odsto;
  • najmanja izlaznost zabeležena je na Univerzitetu u Beogradu i iznosi 7,72 procenta;
  • od ukupnog broja fakulteta koji su nam dostavili odgovore, 58 odsto ima registrovanu samo jednu studentsku organizaciju na fakultetu u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju;
  • prosečan broj organizacija i/ili neformalnih grupa koji podnosi listu za kandidaturu se kreće oko jedan;
  • na 72 odsto fakulteta koji su dostavili odgovor, neformalne grupe nisu učestvovale na izborima;
  • na 16,9 procenata fakulteta na izborima nije učestvovala nijedna studentska organizacija, niti neformalna grupa.

Zaključuju da na većini fakulteta nema pluralizma i studenti i studentkinje kao opciju imaju samo jednu organizaciju ili neformalnu grupu, koja je sakupila deset odsto potpisa od ukupnog broja studenata sa pravom glasa. U najvećem broju slučajeva, veći broj potpisa je potreban za kandidaturu neformalne grupe u odnosu na celokupnu izlaznost na izbore.

Dodatno, iako postoje zakonski mehanizmi da studenti učestvuju u odlučivanju, na osnovu gore navedenih podataka, može se zaključiti da su reprezentativnost studenata i legitimitet odluka njihovih predstavnika veoma upitni.

Takođe, na kraju priručnika nalaze se i preporuke za unapređenje Zakona o studentskom organizovanju ili njegove primene.

Na većini fakulteta, novi izbori za studentski parlament biće održani u prvoj polovini aprila 2024. godine, a KOMS će vršiti monitoring i ovih izbora.

Izvor: RCS / Građanske incijative

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *