недеља, 16 јуна

„Konačna sloboda“ dobitnik specijalne nagrade žirija u Kanu u domaćim bioskopima

„Konačna sloboda“ dobitnik specijalne nagrade žirija u Kanu u domaćim bioskopima

Film „Konačna sloboda“ koji je osvojio 19 nagrada na evropskim festivalima od 6. januara se prikazuje i u bioskopima širom Srbije.

Veoma potresno ostvarenje austrijsko – nemačke koprodukcije gledaoce vraća u period Drugog svetskog rata kada se zbog homoseksulanosti propisivala zatvorska kazna, ali i navodi na promišljanje, empatiju i gorak ukus u ustima zbog nepravedne patnje. Sebastijan Meize, reditelj filma, na prošlogodišnjem festivalu u Kanu dobio je posebnu nagradu žirija za film „Konačna sloboda“. 

Foto: Konačna sloboda / MegaComFilm

U posleratnoj Nemačkoj, Hansa iznova zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stalna veza u njegovom životu postaje njegov dugogodišnji drug iz ćelije, Viktor, osuđeni ubica. Ono što počinje odbojnošću prerasta u nešto što se zove ljubav.

O pripremi za snimanje filma i celokupnom iskustvu, reditelj Sebastijan Meize je rekao: „Uradio sam mnogo intervjua sa osobama koje su izvršavale zatvorske kazne zbog homoseksualnosti tokom šezdesetih godina. Svi ti ljudi su bili inspiracija za glavnog junaka kome je konstanta u životu da bude zatvoren, ili u logoru ili u zatvorima ili metaforično zatočen“.

Glumačku podelu čine Franc Rogovski, Georg Fridrih i Anton fon Luke. Film „Konačna sloboda“ od danas možete pogledati u bioskopima širom zemlje.

Izvor: MCF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *