понедељак, 27 маја

Medijska pismenost pomaže mladima da izbegnu dezinformacije na internetu

Medijska pismenost pomaže mladima da izbegnu dezinformacije na internetu

Povodom Dana bezbednog interneta, koji se obeležava 9. februara, Marija Gabrijel evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade   je u autorskom tekstu za portal EURACTIV.com istakla da mladima treba dati veću podršku u medijskoj pismenosti koja će im pomoći da izbegnu zamke dezinformacija u onlajn svetu.

Onlajn svet pruža mladima i deci beskonačne mogućnosti da uče i komuniciraju, ali i da kreiraju i dele sadržaj. Često su naši mladi ti koji prvi otkriju i koriste nove platforme društvenih medija, ili se mobilišu onlajn u cilju promovisanja društvenog dobra.

To je svet znanja na dohvat njihovih ruku.

Kada su onlajn, mladi moraju da razumeju šta čitaju tako da to mogu da procene i vrednuju da bi pravili izbore zasnovane na informacijama. Da li je ova informacija pouzdana? Da li je ovo iz pouzdanog izvora? Da li ovo treba deliti dalje?

Onlajn pretnje i dezinformacije, iako višestrana pitanja, nisu nova. Prošla godina nije bila izuzetak kada se govori o dezinformacijama. Tekući trendovi su ubrzani i povećana je potreba za pouzdanim izvorima informacija.

Brojevi govore sami za sebe: 74 odsto Evropljana je izrazilo zabrinuotst zbog lažnih vesti o kovidu-19, a 85 dosto je reklo da je potrebno više čuti od naučnika. Takođe je primećen porast „infodemije“ i poplava lažnih informacija o virusu.

Potreba da se uradi više je glasna i jasna: Naši mladi moraju da se osećaju bezbedno i osnaženo kada su u onlajn svetu.

Prema istraživanju Eurobarometra iz 2019. godine, 41 procenat mladih smatra da se u školama ne uči dovoljno o kritičkom mišljenju i medijima.

Evropska komisija je u septembru 2020. usvojila Akcioni plan za digitalno obrazovanje za period 2021-2027. Njegov cilj je da se zatvori digitalni jaz i promoviše kvalitetno onlajn učenje u perspektivi inkluzivnog i doživotnog učenja. Takođe podržava obrazovne sisteme i institucije u razvijanju svojih digitalnih kapaciteta.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *