субота, 20 јула

Najgledaniji strani film u SAD ispao iz trke za Oskara

Najgledaniji strani film u SAD ispao iz trke za Oskara

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat „Dara iz Jasenovca“ ispao je iz trke za najbolji film na stranom jeziku.

Ukupno su bila nominovana 93 filma iz celog sveta,  među kojima i istorijska drama o devojčici Dari u zloglasnom logoru Jasenovac. Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka izabrala je 15 ostvarenja koja će se takmičiti za prestižnu filmsku nagradu.

Foto: „Dara iz Jasenovca“/Promo

Među 15 filmova koji su ostali u trci našlo se ostvarenje Kvo vadis, Aida iz Bosne i Hercegovine, a ostalih 14 filmova čine The Mole Agent (Čile), Charlatan (Češka), Another Round (Danska), Two of Us (Francuska), La Llorina (Gvatemala), Better Days (Hong Kong), Sun Children (Iran), Night of the Kings (Obala Slonovače), I’m No Longer Here (Meksiko), Hope (Norveška), Collective (Rumunija), Dear Comrades! (Rusija), A Sun (Tajvan) i The Man Who Sold His Skin (Tunis).

Kako je ranije saopšteno srpski film bio je najgledaniji u Sjedinjenim Državama na osnovu prodaje ulaznica protekle nedelje.

Premijera u domaćim bioskopima zakazana je za 22. april.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *