понедељак, 27 маја

Novinari Ana Lalić i Vuk Cvijić dobitnici nagrade „Katarina Preradović“

Novinari Ana Lalić i Vuk Cvijić dobitnici nagrade   „Katarina Preradović“

Novinari Ana Lalić i Vuk Cvijić dobitnici su ovogodišnje nagrade „Katarina Preradović“ za novinarsku hrabrost.

Ovo značajno priznanje Fondacije „Katarina Preradović“ uručeno je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić i novinaru nedeljnika NIN Vuku Cvijiću,  danas u „Dorćol Placu“ u Beogradu.

Ana Lalić je tokom vanrednog stanja bila privedena zbog  “uznemiravanja javnosti, širenja panike i rušenja ugleda Kliničkog centra Vojvodine”, jer je beskompromisno izveštavala o teškoj situaciji i nedostatku zaštitne opreme upravo u KC Vojvodine.

Ana Lalić/Foto: Nova S/Youtube/Screenshot

Vuk Cvijić već godinama piše tekstove o kriminalu i korupciji, a jedna od njegovih priča bila je i afera „Krušik“ i hapšenje uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Vuk Cvijić/Foto: Nova S/Youtube/Screenshot

Prethodni dobitnici nagrade za novinarsku hrabrost, doslednost i izuzetnost Fondacije Katarina Preradović bili su novinarka Tamara Skozza, karikaturista Marko Somborac i urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević. 

Katarina Preradović (1972 -2015) bila je novinarka i urednica „Blica“ i nedeljnika NIN, kao i jedna od najuticajnijih ekonomskih novinara i veliki borac protiv korupcije u odbrani društvenih interesa. Fondacija „Katarina Preradović“ neguje i razvija vrednosti koje je „prerano preminula Kaća oličavala u novinarskoj profesiji: visoke profesionalne i moralne standarde, integritet, beskompromisnu težnju ka istini, časti i dostojanstvu, težnju ka boljitku za celo društvo“.

Nagrada se jednom godišnje, u oktobru, na dan njenog rođendana dodeljuje za izuzetnost, nesebičnost, hrabrost i doslednu privrženost istini, pravdi i opštem dobru u oblasti novinarstva, ali i drugim oblastima društvenog života.

Foto/Cover: Marko Đurica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *