субота, 20 јула

Predstavljen roman “Tuneli prošlosti” u Boljevcu i Zaječaru

Predstavljen roman “Tuneli prošlosti” u Boljevcu i Zaječaru

Promocija romana “Tuneli prošlosti” autora Miljana Paunovića, održana je u utorak 26. marta u Boljevcu, a dva dana kasnije u Zaječaru.

U Kulturno- obrazovnom centru u Boljevcu, u organizaciji Javne biblioteke, promocija drugog Paunovićevog romana bila je prilika da se čitalačka publika iz ovog grada upozna sa novinarskim i književnim radom autora.

Direktorka biblioteke Zorica Maslovarić svojim zanimljivim pitanjima i Paunović svojim odgovorima publici su predstavili romane „Soba tajni“ i „Tunele prošlosti“, ali i novinarski rad gosta.

“Drago mi je što sam po prvi put ovde sa vama večeras, lepo je biti u mestu koje sam kao mali posećivao zbog fascinantne planine Rtanj. Uvek se rado vraćam u svoj zavičaj, i na putu iz Beograda do Zaječara, po pravilu se oduševim prirodom ovog kraja, koja mi daje posebnu inspiraciju u mom novinarskom, ali i književnom radu”, rekao je Paunović.

Na pitanje ko je od Agate Kristi, Edgara Alana Poa i Artura Konana Dojla najviše uticao na Paunovićev rad, pisac je rekao da je to Agata Kristi.

Foto: Javna biblioteka Boljevac

“ ‘Krao’ sam romane čuvene književnice kriminalističkih dela od moje sestre kada sam bio mali. Čitao sam svaki sa velikom pažnjom, a pojedine i dvaput”, istakao je Paunović i dodao da će svoj treći roman premijerno predstaviti u Boljevcu.

“To će najverovatnije biti dve premijere, Boljevac pa potom Zaječar (ili obrnuto), tokom 2025. godine”, dodao je novinar i pisac.

Dva dana kasnije, 28. marta u Scena restoranu, Paunović se nakon šest godina ponovo sreo za zaječarskom čitalačkom publikom, odnosno svojim zemljacima.      

“Nakon što sam proveo 25 godina u Zaječaru, i nisam uspeo da postanem glumac, iako sam radio honorarno -po potrebi – deset godina u pozorištu Zoran Radmilović, odlučio sam da se okušam u novinarstvu. Prve vesti napisao sam u zaječarskom listu Timok, da bi po savetu tadašnje glavne urednice Jelene Mihajlović  otišao u Beograd i upisao Fakultet političkih nauka, politikološki smer. Nastavio sam da se bavim  novinarstvom, radio u NIN-u i imao tu čast da iskalim zanat od vrsnih novinara, i u još četiri medija. Danas sam zaposlen na portalu Biznis.rs, a prvu knjigu sam napisao između dva angažmana, a drugu u doba korone”.

Foto: Anđela Risantijević

Paunović je rekao da je njegov drugi roman posvećen njegovim roditeljima, babama i dedama, i sestri, od koji je čuo razne priče i njihove motive iskoristio za roman.

“Glavni lik romana ‘Tuneli prošlosti’ je žena, Snežana Obradović, koja je upletena u političku igru, kroz koju otkriva tajne svojih predaka, dede i oca. Ona dolazi u moralni  etički sukob sa samom sobom, u smislu da li da ostane u igri i uživa u svim blagodetima sveta ili da se povuče. Međutim nije lako izaći iz tog kruga moći”, istako je novinar i pisac i dodao da roman prati dve porodice u tri perioda  -1945, 1975, i 2000 godina.

Foto: Media Start Info

Paunović je rekao da trenutno radi na trećem romanu, i obećao Zaječarcima da će njegova premijera biti baš u gradu na dva Timoka.

Program je vodila glumica Selena Ristić, a za muzički blok pobrinuo se muzičar Steva Kirin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *