недеља, 16 јуна

Preminuo glumac Ivan Bekjarev

Preminuo glumac Ivan Bekjarev

Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 74. godini, javio je RTS. Ostaće upamćen kao prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i brojnim ulogama na filmu i televiziju, poput onih u serijama „Bolji život“ i „Srećni ljudi“.

Ivan Bekjarev je krajem oktobra bio pozitivan na koronavirus. Tada je saopšteno da je obustavljeno snimanje filma Bilo jednom u Srbiji.

Bekjarev je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca sa izuzetno plodonosnom i dugom karijerom, a obreo se u svim žanrovima pozorišne, filmske i televizijske umetnosti.

Rođen je u posleratnom Beogradu 1946. godine, a završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem.

Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu Bokseri idu u raj 1967. godine.

Ipak, najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u Boljem životu i Boška Despotovića u Srećnim ljudima.

Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u Otpisanima i njegovoj poznatoj uzrečici u njoj, kao i po ulogama u serijama Kraj dinastije ObrenovićGorki plodoviViše od igre.

Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji Banjica 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine.

Gajio je veliku ljubav prema pozorištu, a tokom svoje duge karijere odigrao je više od 150 uloga. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za 33 godine provedene u njemu odigrao je 60 uloga.

Kao radio voditelj  1970. godine rekao je prvo „Dobar dan“ na novom Studiju B. Dugo godina je vodio kultnu radijsku emisiju Mislim na vas, mislite na mene na Beogradu-202.

Izvor: RTS

Foto: Ivan Bekjarev/Screenshot/Youtube

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *