понедељак, 27 маја

Revidirana metodologija u pristupnom procesu Srbije u EU

Revidirana metodologija u pristupnom procesu Srbije u EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, predstaviće u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije, prenosi RTS.

Takozvani „non pejper“ naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insistirao. Dodaje se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu kako Srbije tako i zemalja članica.

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi princip insistira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da „nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24“.

Drugi princip podrazumeva „snažnije političko upravljanje procesom“ pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicama da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

„Međuvladine konferencije i Savet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, sa jasnim smernicama kada je reč o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak“, stoji u tekstu predloga Komisije. 

Treći princip revidirane metodologije ističe važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv „fundamentalnog“ klastera, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

Još jednom se naglašava da će se „paralelno“ sa pripremom za otvaranje poglavlja po klasterima raditi na izveštajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava što će biti dodatni uslov za nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom usklađivanja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U tekstu predloga, insistira se na tome da EU „bude jasnija u svojim očekivanjima“ od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvaranje poglavlja odnosno prioritetne reforme.

U okviru ovog principa predlažu se i „korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora“, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupanja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *