понедељак, 27 маја

Siromaštvo i društvena nejednakost brinu građane Evropske unije

Siromaštvo i društvena nejednakost brinu građane Evropske unije

Smanjenje siromaštva i društvene nejednakosti ponovo je za građane Evropske unije postalo pitanje koja treba da bude politički prioritet posle pandemije Kovida-19, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja sprovedeno za Evropski parlament, a prenosi portal Euractiv.rs.

Gotovo polovina učesnika ankete (45 odsto) izjavilo je da borba protiv siromaštva treba da se nađe na vrhu agende parlamenta EU, što je 17 odsto vše nego u sličnom istraživanju godinu dana ranije.

Istraživanje godišnji evrobarometar sprovela je za EP konsultantska agencija Kantar u novembru i decembru 2020. godine, i ono odslikava uticaj koji je pandemija korona virusa imala na javno mnjenje u EU.

I Svetska banka je prethodno u više navrata ocenila da će pandemija direktno ucati na porast siromaštva u svetu i da bi tokom 2020. godine, zbog usporavanja privrede i ograničene mobinosti, imeđu 88 i 115 miliona lljudi širom sveta moglo da bude gurnuto u ekstremno siromaštvo.

Anketa koju je sproveo EP pokazala je i da je kod građana visoko među prioritetima i borba protiv terorizma i organizovanog krminala, sa 35 odsto, a da 33 odsto anketiranih želi da se omogući lakši pristup kvalitetnom obrazovanju.

Foto/Cover: Fantareis/Pixabay.com

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *