понедељак, 27 маја

Slobodno i nezavisano novinarstvo u 2020. pretrpelo ogromnu štetu

Slobodno i nezavisano novinarstvo u 2020. pretrpelo ogromnu štetu

Tokom 2020. godine naneta je ogromna šteta slobodnom i nezavisnom novinarstvu, a odgovor državnih organa na pandemiju kovida-19 doveo je do ozbiljnih izazova za slobodu medija, navodi se u novom izveštaju Platforme Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara objavljenom 28. aprila.

Kako prenosi portal Euractiv.rs u Srbiji je tokom protekle godine bilo više fizičkih napada na novinare tokom skupova i demonstracija, zastrašivanja, pretnji, pritvaranja i privođenja novinara na saslušanja i verbalnih uvreda koje su često dolazile od državnih zvaničnika, piše u izveštaju „Traži se! Stvarna akcija za medijske slobode u Evropi“.

Na platformi je za godinu dana objavljeno rekordno 201 upozorenje, gotovo 40 odsto više nego 2019. Zabeležen je rekordni broj upozorenja na fizičke napade na novinare – 52 prijavljena slučaja, i na uzmeniravanje i zastršivanje novinara – 70 slučajeva.

Samo tri prijavljena slučajeva su rešena do kraja godine, a države su poslale odgovor na 85, odnosno 42 odsto, što je značajan pad u odnosu na 2019, kada je odgovoreno na 50 procenata upozorenja.

Tokom 2020. godine stradala su i dva novinara čija se smrt dovodi u vezu sa njihovim poslom – vlasnik albanskog medija Kastriot Reči i glavna urednica ruskog portala Koza.Preš Irina Slavina.

U Srbiji je tokom 2020. bilo 11 upozorenja, od kojih se četiri odnosilo na napade na novinare, a četiri na zatrašivanje i uznemiravanje. Država je odgovorila na šest upozorenja, a nijedan slučaj nije rešen.

U izveštaju se ističe da su tokom pandemije vlade širom Evrope usvajale zakone i sprovodile niz mera koje su ograničavale novinare u slobodnom izveštavanju o zdravstvenoj situaciji.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *