петак, 12 априла

Udruženje „Art Aparat“ kroz umetnost pokazuje bogatstvo različitih kutura

Udruženje „Art Aparat“ kroz umetnost pokazuje bogatstvo različitih kutura

Udruženje “Art Aparat” nastalo je sa ciljem da muziku i zvuk stave u funkciju psiho-socijalnog razvoja, ali i da bi preneli kulturno nasleđe kroz muzičke radionice i ostale edukativne zvučne instalacije.

Udruženje radi sa romskom decom, uključenom u život i rad na ulici, još od 2013. godine volonterski, a od 2015. u okviru različitih projekata i akcija.

Kako kaže Maja Ćurčić udurženje “Art Aparat” osnovano je 2015. godine, sa željom da se muzika i zvuk stave u funkciju razvijanja različitih veština i psiho-socijalnog osnaživanja.

– Naše prve ideje bile su usmerene ka razvijanju alata za podučavanje kulturnog nasleđa kroz zvuk, muzičke radionice i edukativne zvučne instalacije. Vremenom se udruženje sve više usmeravalo ka radu sa posebno osetljivim društvenim grupama (romska deca i mladi, mladi iz izbegličke i migrantske populacije, mladi u riziku, ljudi treće dobi, deca i mladi iz ruralnih sredina…) i razvijalo alate za rad u različitim specifičnim okolnostima koje nose ovakvi projekti. Danas verujemo da su muzika i zvuk moćan alat za povezivanje različitih grupa i razvoj veština i radujemo se svakoj mogućnosti da dalje istražujemo u ovom polju – dodaje Ćurčićeva.

Foto: Art Aparat

Udruženje je primarno okrenuto posebno osetljivim društvenim grupama, i okuplja muzičke umetnike različitih profila, poput nastavnika muzike, kompozitora, producenata, ali i video umetnika, animatora, psihologa i pedagoga.

Ciljevi udruženja su: osnaživanje i edukacija osetljivih društvenih grupa kroz muziku, upoznavanje šire zajednice sa problemima sa kojima se suočavaju osetljive društvene grupe, promocija umetnosti kao alata za podsticanje pozitivne promene u društvu i razvijanje alata za korišćenje muzike u radu sa osetljivim grupama.

– Prvi hor koji smo sa njima pokrenuli – Raspevano Svratište, godinama su činila samo romska deca, ali je u protekle dve godine postao interkulturalni hor koji pored romske dece uključuje i sve one koji žele da uče o romskoj kulturi i zajednici. Ovaj način rada, kroz koji pripadnici osetljivih grupa imaju priliku da se druže i zajedno rade, smo primenjivali i sa drugim osetljivim društvenim grupama – sa mladima iz izbegličke i migrantske populacije, mladima u riziku, seniorima… Svi ovi poduhvati deo su naše platforme Svi UGLAS!, kroz koju negujemo empatiju, toleranciju i solidarnost u društvu. Naš omladinski hor, novi je deo platform – dodaje ona.

“Svi UGLAS!” je nastao 2020. godine. Hor je za kratko vreme postigao značajnu vidljivost i podršku zajednice, što govori da su ovakve akcije, kako kaže Ćurćeva, koje se na neposredan način bave važnim društvenim temama, potrebne društvu.

Foto: Art Aparat

Pored toga, Art Aparat se bavi promocijom umetnosti kao alata za društvenu promenu i povezivanjem i edukacijom aktera u ovom polju.

– Zajedno sa još dve partnerske organizacije (Beogradski centar za ljudska prava i Pholopolitics) pokrenuli smo Divan hub, prostor za razmenu znanja i povezivanje, kao i podsticanje saradnje organizacija civilnog društva sa pripadnicima obrazovnog sistema – ističe Ćurčićeva.

Većinu projekata Art Aparat sprovodi sa decom i mladima.

– S obzirom da kao glavni alat za komunikaciju koristimo muziku, koja je umetnost veoma bliska mladima, do sada nismo imali problema da privučemo učesnike i slušaoce. Većina dece i mladih  koji su se priključili našim aktivnostima u njima ostaju godinama i zajedno sa nama rastu. Mladi iz šire zajednice se veoma rado priključuju u zajedničke aktivnosti, a muzika ovde služi podsticajno za upoznavanje i saradnju svih mladih i veoma lako ruši sve barijere koje postoje pri povezivanju različitih društvenih grupa – kaže ona.

Deca i mladi iz romske populacije se u Srbiji suočavaju sa mnogo problema. Siromaštvo, nedovoljna uključenost u školski sistem, ali i nedostatak kontakta sa drugom decom i mladima izvan romske zajednice samo su neki od problema.

Foto: Art Aparat

-Pored toga, deca i mladi Romi nemaju dovoljno prilika da razvijaju svoje talente i umetnički se izražavaju. Ono na šta mi možemo da utičemo su to da im omogućimo da se kroz muziku izraze, istražuju i uče, a pored toga da kroz zajednički rad upoznaju nove ljude i stiču nova prijateljstva – dodaje ona.

Ovo je za njih veoma važno jer u moru problema kroz koje  deca i mladi iz možda najmarginalizovanije grupe prolaze, oni žele da kroz zabavu i druženje ponude nove opcije za njih i da društvu pokažu bogatstvo romske kulture kao i to da smo zajedno mnogo lepši, jači i zabavniji.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto: Art Aparat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *