четвртак, 18 јула

Cenzura medija: Beloruske vlasti suspendovale rad nezavisnog portala

Cenzura medija: Beloruske vlasti suspendovale rad nezavisnog portala

Beloruske vlasti su na tri meseca suspendovale rad nezavisnog informativnog sajta Tut.by, koji aktivno pokriva protestni pokret protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, prenosi portal N1.

Belorusko Ministarstvo informisanja navelo je da je rad sajta suspendovan od 1. oktobra do 30. decembra. Taj privremeni prekid rada sajta donet je u okviru sudske procedure koju je pokrenulo to ministarstvo zbog „informacija čije je emitovanje zabranjeno“.

Belorusiju potresaju protesti od početka avgusta posle ponovnog izbora Lukašenka, koji vlada zemljom od 1994. godine. Glavne opozicione ličnosti i novinari su uhapšeni ili primorani na egzil.

Sajt Tut.by, osnovan 2000. godine glavna je nezavisna medijska organizacija u Belorusiji koja je ranije bila predmet pritisaka vlasti. Sajt prenosi proteste, emituje video snimke i fotografije okupljanja opozicije i žrtava represije.

Tut.by je saopštio danas da od 1. oktobra gubi status medija koji mu omogućava da legalno prenosi informacije iz konfliktnih i rizičnih zona tokom velikih protesta i drugih važnih društvenih dešavanja u Belorusiji.

Dodaje se da će nastaviti rad kao običan internet sajt. Zbog nedostatka akreditacija, mnogi mediji bliski opoziciji u Belorusiji rade ilegalno.

Nekim dopisnicima zapadnih medija ukinute su akreditacije od počekta protesta.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja je otišla u Litvaniju, odmah je reagovala i osudila tu meru „protiv prava na istinu“.

Izvor: N1

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *