субота, 20 јула

Egipat: Zemlja faraona i modernih letovališta

Egipat: Zemlja faraona i modernih letovališta

Egipat je zemlja koja se prostire na području severoistočne Afrike, a manjim delom u jugozapadnoj Aziji, što je čini transkontinentalnom državom.  Egipat obuhvata Sinajsko poluostrvo, prirodni most koji povezuje Afriku i Aziju, a na čijem najjužnijem delu se nalazi čuveno letovalište Šarm el Šeik.

Foto: Instagram/Kairo

Egipat na severu izlazi na Sredozemno more, koje ga povezuje sa Evropom. Glavni grad Egipta je Kairo, koji leži na obalama i ostrvcima Nila premošćenih mostovima, tik pre nego što reka počinje da se razliva po svojoj delti, a koja takođe deli stari deo grada koji nosi dah istorije minulih vekova i moderni sa zgradama i institucijama.

Foto: Instagram/Nil

Jedina stalna reka Egipta je Nil, koji sa dužinom od 6650 kilometara predstavlja jednu od najdužih reka na planeti. On kroz Egipat protiče u dužini od 1532 kilometra, teče kroz pustinju i preko velike delte se uliva u Sredozemno more.

Najveće jezero Egipta je Naserovo jezero, nastalo pregrađivanjem Nila i izgradnjom Asuanske brane, jednog od najvećeg građevinskog projekta 20. Veka.

Foto: Instagram/Bela pustinja

U centralnom delu Egipta nalazi se i jedna neobična pustinja koja je ujedno i nacionalni park – Bela pustinja sa bezbrojnim kreda stenama od snežnobele do krem boje koje određuju i nijansu peska koji nastaje njihovim osipanjem prilikom peščanih oluja.

Na jugu Sinajskog poluostrva, među visokim granitnim planinama, nalazi se najviši vrh Egipta, planina Katarina, ili Džabal Katrina, visoka 2.637 metara.

Foto: Foto: Instagram/Sfinga

Najveća znamenitost Egipta su piramide i sfinga u Gizi, koje predstavljaju jedino očuvano od sedam svetskih čuda. One obuhvataju Keopsovu, Kefrenovu i Mikerinovu piramidu.

Foto: Instagram/Piramide

Više od 90 odsto površine Egipta obuhvata pustinja Sahara i njeni ogranci Libijska, Arabijska i Nubijska pustinja poznate po svojim „velikim peskovitim morima“.

Još jedan građevinski poduhvat u Egiptu napravljen je 1981, kada je prokopan Suecki kanal, prolaz koji spaja Sredozemno i Crveno more a razdvaja Aziju od Afrike.

Foto: Instagram/Suecki kanal

Zbog verovanja da reka Nil plavi zbog suza boginje Izide, što je veoma važno za useve, u Egiptu se svake godine održava svetkovina Noć plave suze.

Foto: Instagram/Dolina kraljeva

Dolina kraljeva, u Egiptu je mesto gde su sahranjivani neki od egipatskih faraona. Nalazi se u Gornjem Egiptu, u blizini Tebe, nekadašnje prestonice starog Egipta. Grobnice su na ovom području bile sakrivene ogromnim blokovima stena, ali su i pored toga opljačkane. Jedina koja je sačuvana bila je Tutankamonova grobnica.

Foto: Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *