понедељак, 27 маја

EP: EU da reši problem beskućnika do 2030. godine

EP: EU da reši problem beskućnika do 2030. godine

Evropski parlament pozvao je Evropsku uniju i njene članice da reše problem beskućništva do 2030. godine, piše portal Euractiv.rs.

U saopštenju EP navodi se da, iako je stanovanje osnovno ljudsko pravo, svake noći više od 700.000 ljudi širom Evrope prespava na ulici, što je 70 odsto više nego pre 10 godina.

U ranije usvojenoj rezoluciji, evroparlamentarci su tražili usvajanje EU okvira za nacionalne strategije i pozvali članice da dekriminalizuju beskućništvo i nastave da sakupljaju sredstva za rešavanje tog problema.

Kriza izazvana pandemijom Kovid-19, ističe Parlament, dodatno ugrožava beskućnike, jer oni imaju lošije zdravlje i nemaju pristup higijeni i zdravstvenoj nezi.

– Sa trenutnom ekonomskom recesijom i gubitkom radnih mesta, broj beskućnika bi mogao da se poveća – navodi se.

Beskućnici su često meta zločina iz mržnje, nasilja i društvene stigmatizacije, navodi EP i dodaje da je na ulicama sve više dece, migranata, pripadnika manjinskih zajednica, žena i porodica.

Parlament je pozvao članice EU da beskućnicima obezbede jednak pristup javnim uslugama kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalne službe.

Zemlje takođe treba da podrže njihovu integraciju u tržište rada preko programa zapošljavanja i obuka, a da se kao poslednje rešenje obezbedi stalan pristup skloništima.

Među merama koje je predložio EP su i dogovor o zajedničkoj definiciji i bolje prikupljanje podataka kako bi se problem bolje razumeo i procenio njegov opseg.

Parlament je pozvao članice EU i da usvoje princip „smeštaj prvo“, koji se već uspešno primenjuje u nekoliko zemalja. Inače, problem smeštaja je sve veći.

– Nasuprot drugim više ‘tradicionalnim’ pristupima, model ‘smeštaj prvo’ podrazumeva da se beskućnici što je pre moguće presele u trajni smeštaj a da se onda pristupi rešavanju drugih problema – navodi se u saopštenju.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *