субота, 25 маја

„Evropska noć istraživača“ na besplatnoj onlajn platformi

„Evropska noć istraživača“ na besplatnoj onlajn platformi

Evropska noć istraživaća biće održana večeras i u subotu po 11. put i to onlajn zbog epidemije korona virusa.

Kompletan sadržaj za sve koji žele da na virtuelni način posete ovu manifestaciju biće besplatno dostupan na sajtu www.nocistrazivaca.rs. Naučno-popularne video-serije, virtuelne šetnje i posete laboratorijama, naučne kvizove i interaktivne igre pripremeljeno je za ovogodišnji program, a u izradi sadržaja učestvovalo je više od stotinu naučnika i naučnica iz Srbije.

Ovogodišnja onlajn Evropska noć istrazivača omogućila nam je da uđemo u domove širom Srbije i da probamo da probudimo istraživački duh – kazala je koordinatorka projekta SCIMFONICOM 2020. Biljana Šljukić Paunković.

Podsetila je da je svrha Noći istraživača da popularizuje nauku, potencijalno pospešujući razvoj, te je ta manifestacija „uvek bitna za društvo, a u ovom izuzetnom vremenu tim bitnija, jer omogućava povezivanje mlade publike sa istrazivačima na kreativne načine“.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansira se iz programa „HORIZON 2020“, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri“.

Ovogodišnja manifestacija u Srbiji se realizuje kroz tri projekta. Projekat SCIMFONICOM 2020 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Projekat ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat Reconnect Upgrade 20.20 (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Kreativno edukativni centar iz Novog Sada, a partneri su Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Udruženje naučnih komunikatora – NAUKOM, Centar za promociju nauke i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Izvor: N1/Nocistrazivaca.rs

Foto: Noć istraživača/Novi Sad 2018/Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *