четвртак, 18 јула

Srbija sprovela svega dve od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije

Srbija sprovela svega dve od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije

Srbija je samo delimično sprovela većinu preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, zbog čega je to telo Saveta Evrope (SE) situaciju ocenilo kao „globalno nezadovoljavajuću“, piše portal Euractiv.

U najnovijem Izveštaju usklađenosti, usvojenom na plenarnom zasedanju GRECO od 26. do 29. oktobra, a objavljenom 26. novembra, telo Saveta Evrope je navelo da je Beograd na zadovoljavajući način sproveo svega dve od 13 preporuka koje su sadržane u Izveštaju o evaluaciji za Srbiju u okviru četvrtog kruga, iz juna 2015. godine.

Te dve preporuke tiču se interakcije poslanika sa lobistima i jačanja uloge Agencije za borbu protiv korupcije.

Deset preporuka Srbija je sprovela samo delimično, a preporuka da bude usvojen Kodeks ponašanja poslanika uopšte nije primenjena.

U prvom Izveštaju usklađenosti iz oktobra 2017. godine, zaključeno je da Srbija nije na zadovoljavajući način postupila ni po jednoj od 13 preporuka, dok je u Prelaznom izveštaju usklađenosti, usvojenom u martu 2019. godine, ocenjeno da nijedna od preporuka nije sprovedena na zadovoljavajući način, ali da se ukupan nivo usklađenosti sa preporukama ne može više smatrati „globalno nezadovoljavajućim“.

U drugom Izveštaju usklađenosti, koji je objavljen 26. novembra, ocenjene su mere nadležnih organa Srbije za sprovođenje 13 preporuka od dana usvajanja Prelaznog izveštaja usklađenosti. Za razliku od 2019, nivo usklađenosti Srbije sa preporukama iz 2015. godine sada je ponovo ocenjen kao „globalno nezadovoljavajući“.

Kad je reč o poslanicima Skupštine Srbije, GRECO u Izveštaju navodi da je učinjen veliki pomak usvajanjem novog Zakona o lobiranju i da će, ako bude primenjen kao što je predviđeno, predstavljati korak napred u povećanju transparentnosti delatnosti lobiranja.

Izvor: Euractiv

Foto/Cover: Pixabay.com/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *