понедељак, 27 маја

Evropski parlament ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije

Evropski parlament ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije

Evropski parlament (EP) ne priznaje Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije i smatra ga „personom non-grata” u Evropskoj uniji, stav je glavnih političkih grupacija u EP, prenosi portal Danas.rs.

U zajedničkoj deklaraciji donetoj 18. avgusta, naglasili su da predsednički izbori u ovoj državi, koji su održani 9. avgusta „nisu bili ni slobodni, ni pošteni” i da verodostojni izveštaji ukazuju na pobedu opozicione liderke Svetlane Tikhanovske, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Pozdravljamo beloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti i snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promenama i slobodom – poručili su poslanici EP.

U saopštenju se navodi da se pridružuju beloruskom narodu u njihovom zahtevu za novim i slobodnim izborima, pod nadzorom nezavisnih posmatrača.

Podsetimo, Lukašenko je izrazio spremnost da odustane od nekih ovlašćenja, ali kako je rekao, „ne pod pritiskom i ne preko ulice“.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, Lukašenko je osvojio 80 odsto glasova, njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovska dobila je 10 odsto.

Od izbora se u Belorusiji svakodnevno održavaju protesti. Demonstranti optužuju Lukašenka da je lažirao predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti.

Opozicija traži da se vlast prenese opozicionoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvaniji. Ona je u ponedeljak izjavila da je spremna da preuzme svoje odgovornosti.

Izvor: Danas/N1/MSI

Foto: Aleksandar Lukašenko/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *