субота, 20 јула

„Hitne“ mere stupile na snagu, Ujedinjeni protiv kovida kažu da treba to radikalnije

„Hitne“ mere stupile na snagu, Ujedinjeni protiv kovida kažu da treba to radikalnije

Danas su u Srbiji stupile na snagu nove mere u borbi protiv korona virusa, koje su donete  prošlog petka, nakon što je prošle srede zakazana HITNA sednica Kriznog štaba za petak, povodom naglog skoka većeg broja obolelih i preminulih od kovida-19.

Vlada Srbija i deo Kriznog štaba smatraju da će nove HITNE mere, na koje se čekalo osam dana, oročene za narednih 10 dana biti produktivne, i da će  ograničenje rada lokala do 17 časova, uz nošenje maski i na otvorenom, kao i veći broj vozila javnog prevoza u Beogradu biti dovoljna protivepidemijska mera u ovom trenutku.

Epidemiolozi iz udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) poručuju da je ovo neadekvatan odgovor na razvoj epidemije, te da su potrebni radikalniji koraci.

Kako piše portal Danas, skup mera UPK inače podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata osim za dostavu, teretana, frizerskih salona, neprehrambenih prodavnica, zatim ograničenje broja ljudi napolju na dvoje, te zatvaranje parkova i posećenih mesta na otvorenom po potrebi.

UPK takođe predlaže da se obustave svi skupovi i u zatvorenom i na otvorenom, kao i da se zabrane događaji poput sportskih utakmica i koncerata.

Epidemiološki tim ovog udruženja tako navodi da se po potrebi treba razmotriti i zabrana kretanja u i iz gradova odnosno okruga u kojima je posebno teška situacija ali da se mora obezbediti dodatni broj vozila u gradskom saobraćaju tako da u jednom vozilu bude moguće održavanje fizičke distance.

U pogledu rada škola UPK smatra da je došao trenutka da đaci pređu na onlajn nastavu, ali kako dodaju, vrtići i mlađi razredi osnovnih škola treba da nastave da rade normalno, kako bi roditelji mogli da idu na posao. Na kraju, takođe se savetuje da se zabrani prodaja alkohola posle 20 časova, piše portal Danas.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da epidemija „ne jenjava već se rasplamsava“ i da se umesto razmišljanja o popuštanju mera protiv korona virusa treba usmeriti na njihovo striktno pridržavanje. S druge strane epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da se očekuje „zaravnjanje krive“ i smirivanje situacije, kao i to da je broj obolelih deset puta veći od onog koji nam se zvanično prikazuje.

Izvor: Danas/MSI

Foto: MSI/Screenshot/Youtube

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *