субота, 20 јула

Izložba u Luvru: Političarke kao žrtve nasilja

Izložba u Luvru: Političarke kao žrtve nasilja

Serija portreta italijanskog uličnog umetnika Aleksandra Palomba pod nazivom „Samo zato što sam žena“ nakon što su predstavljeni javnosti na ulicama Milana, biće deo stalne postavke pariskog Luvra.

Portreti političarki koje su prikazane kao žrtve nasilja „Just Because I am a Woman“ tojest „Samo zato što sam žena“, radovi su Italijana Aleksandra Palomba koji je na taj način želeo da da svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama.

Izloženi prvo na ulicama Milana, portreti su otkupljeni od strane Muzeja dekorativnih umetnosti Luvra i biće deo njegove stalne nacionalne postavke.

Angela Merkel, Hilari Klinton, Mišel Obama, Brižit Makron, Aleksandrija Okasio-Kortez, Aung San Su Ći i Sonja Gandi prikazane su kao žrtve nasilja.

„Samo zato što sam žena“/Aleksandro Palombo/Instagram

Na taj način, predstavljajući sedam žena koje su liderke svetske političke scene, kao žrtve nasilja, ranjive i bez zaštite, ulični umetnik Aleksandar Palombo, ulazi u permanentnu kolekciju Luvra u Parizu.

Umetnik je želeo da ih prikaže na ovaj dramatičan način, bez njihove političke moći u jednom svetlu u kojem najčešće u vestima viđamo žene koje su žrtve nasilja i koje nisu poznate širokoj publici.

Palombo želi da skrene pažnju politike koja ne sme da nastavlja da zanemaruje ovaj problem i koja treba da bude odgovorna za nasilje nad ženama koje je sve prisutnije u globalnom društvu.

Izvor: RTS/ Autor: Sanja Lučić

„Samo zato što sam žena“/Aleksandro Palombo/Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *