субота, 20 јула

Koalicija 27 zahteva ponovno pokretanje izrade Zakona o zaštiti prirode

Koalicija 27 zahteva ponovno pokretanje izrade Zakona o zaštiti prirode

Koalicija 27, koju čine preko 40 organizacija civilnog društva, jedna od njih je i Beogradska otvorena škola, podnele su zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za ponovno pokretanje postupka izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode.

U saopštenju na sajtu BOŠ-a piše da su ustanovljeni brojni propusti u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini izmena i dopuna. Zbog toga je  Koalicija 27 pozvala Ministarstvo da ponovljeni postupak sprovede transparentno, u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.

– O izmenama zakona se govori godinama i do nas su neprekidno stizale konfuzne i protivrečne informacije. Radna grupa koja je trebalo da učestvuje u izradi izmena i dopuna nije sazivana još od februara 2019. godine. Krajem marta smo sasvim slučajno saznali da je ovaj proces ubrzan i da se Nacrt izmena i dopuna zakona nalazi na javnoj raspravi. Dokumentaciju je bilo izuzetno teško pronaći na sajtu koji dobro poznajemo. Link za pristup onlajn prezentaciji Nacrta nije ni objavljen, već poslat mejlom pojedinim organizacijama – kaže Milica Radanović iz Beogradske otvorene škole.

Kada je reč o samom nacrtu izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode, pojedine izmene,osim što nisu u skladu sa postojećim zakonodavnim okvirom, nisu formulisane razumljivo niti onima koji Zakon treba da sprovode, niti stručnoj javnosti i građanima. Iako Nacrt predviđa rešavanje problema izgradnje malih hiroelektrana u zaštićenim područjima, istovremeno ostavlja dovoljno prostora da se ta praksa nastavi ukoliko se određeni projekat proglasi “opštim interesom i nacionalnim značajem”.

– Ne postoje jasno definisani kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja i to otvara prostor za donošenje odluka bez učešća javnosti. To ne samo da je loša praksa, nego može da rezultira projektima opasnim po očuvanje prirode u Srbiji. Zato su ovakve formulacije nedopustivi deo Zakona, barem dok se ne definišu jasni kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja – upozorila je Milica Radanović.

Zbog načina na koji je sproveden postupak izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, uključujući i javnu raspravu, Koalcija 27 smatra da ovaj postupak nije u skladu sa zakonodavnim okvirom Republike Srbije, principima dobre prakse i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Republika Srbija.

Organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva da postupak izrade Nacrta proglasi nevažećim i ponovo organizuje ceo postupak. To podrazumeva i ponovno organizovanje radne grupe, koja bi okupila predstavnike drugih relevantnih sektora, uključujući i civilni sektor, uz redovno održavanje sastanaka koji će doprineti pravovremenom donošenju jednog od ključnih dokumenata za zaštitu prirodnih vrednosti Srbije.

Spisak organizacija koje su nadležnom ministarstvu uputile Zahtev za obustavu postupka izrade Zakona o zaštiti prirode, kao i kompletan tekst zahteva, možete pronaći na ovom linku.

Izvor: Bos.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *