субота, 20 јула

Nastavljaju se napadi na novinare u Srbiji

Nastavljaju se napadi na novinare u Srbiji

Prema saopštenju Mreže SafeJournalists u Srbiji je u proteklih nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara.

Safejournalists su pozvali srpske vlasti, pre svega republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju i istraže te, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima.

U saopštenju ta organizacija je podsetila da je 12. avgusta u Novom Pazaru direktor i glavni urednik televizije Sandžak Salahudin Fetić fizički napadnut, a da je šest dana kasnije Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu prećeno smrću oružejm, kao i da su 13. avgusta dva muškarca upala su u porodičnu kuću urednika Folonline u Velikom Trnovcu Jetona Ismaila i uznemiravala njegovu ženu i kćerku i pretila da će ih ubiti.

Mreža je navela da je 14. avgusta uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom pet puta probušena guma na automobilu u blizini stana, a da su dva dana kasnije, nakon što je na tviteru objavio vest o tom incidentu, glavnom i odgovornom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću upućene pretnje preko te društvene mreže.

Kada je novinarka N1 Žaklina Tatalović osobi koja je uputila pretnje odgovorila usledile su nove uvrede i pretnje, uključujući pretnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja pretnju i da će policija biti obaveštena, podsetila je ta organizacija.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je te incidente i upozorila javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost i najavila je da će sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere obavestiti o ovim slučajevima.

Izvor: NDNV

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *